Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Geokätköistä apua päiväkodillekin

Huvi ja hyöty yhdistyivät tehokkaasti Hiidenrannassa päiväkodin ympäristössä.

Anu Huhtala jakoi kymmeniä jätesäkkejä geokätköilijoiden siivoustapahtumassa Hiidenrannassa.

Vesa Valtonen

Hiidenrannan päiväkodin pihapiiri ja ympäristö muutenkin ovat nyt siistejä. Talkootöissä oli keskiviikkoiltana kymmeniä geokätköilijöitä: tapahtuma oli osa kansainvälistä Cito-viikkoa, jossa geokätköjä ja niiden ympäristöjä laitettiin kuntoon.

Tapahtuman junaili kolmisen vuotta geokätköilyä harrastanut vihtiläinen Anu Huhtala.

– Opiskelen Alajärvellä Järviseudun Ammatti-instituutissa luonto- ja ympäristöneuvontaa aikuisten monimuoto-opiskeluna työni ohessa. Tapahtumien järjestely kuuluu osana opintojani, Huhtala iloitsi jakaessaan kymmeniä jätesäkkejä geokätköilyn harrastajille.

Haravat viuhuivat, kottikärry sai kyytiä, taivaalta ropsi niskoihin kylmiä kevätkuuroja, mutta talkoolaiset viihtyivät ja tuloksia syntyi; kunnan puutarhaosaston ammattilaisille kertyi iso säkkikasa poisvietävää kyönää.

Muun muassa päiväkodin johtaja Maija-Liisa Piri oli riemuissaan kun noin puolitoistatuntinen urakka oli valmis.

Anu Huhtalan tiedossa on Vihdin alueelta noin 250 geokätköä. Aktiiveja harrastajia Vihdissä on useita kymmeniä. Vihdin sijainnin ansiosta pitäjän geokätköt ovat kuitenkin tuttuja valtavalle harrastajajoukolle.

Pusulasta lähtöisin oleva Anu Huhtala aloitti geokätköjen etsimisen muutama vuosi sitten siskonsa houkuttelemana. Harrastuksesta tuli perheen yhteinen, sillä myös Anun mies on aktiiviharrastaja.

– Tähän mennessä olen käynyt yli 2 000 geokätköllä. Kaukaisin kätkö on tähän mennessä ollut Ranskassa. Suomessa pohjoisimmat käymäni geokätköt ovat Oulun vasta Oulun korkeudella, Huhtala avaa.

– Tämä on todella mukana ja mielenkiintoinen harrastus. Tässä näkee mielenkiintoisia paikkoja ja tämä on hyvin liikunnallista, Anu Huhtala kuvailee.

Kalle Reunanen piilotti 30.9.2000 Suomen ensimmäisen geokätkön Keravalle. Kätkön nimi oli Sun Gear ja se julkaistiin Geocaching.com-sivustolla koodilla GC72. Sun Gear oli 92.

Kätköpurkin vaihtotavaroina olivat aurinkolasit, avaimenperä, purukumia ja pastilleja. Sun Gear -kätkö on Suomen vanhin aktiivinen geokätkö.

Ensimmäinen pohjois-eurooppalainen alan suurtapahtuma järjestettiin Tampereella elokuussa 2011. Tapahtumaan osallistui yli 1 500 henkeä ja vierailijoita saapui ympäri maailmaa.

Suomessa geokätköjä on jo yli 20 000, joten esimerkiksi Anu Huhtalalla riittää vielä etsittävää pitkäksi aikaa.

– Harrastuksen aloittamiseen ei tarvitse edes gps-laitetta sillä monet kätköt on mahdollista löytää löytää pelkän kartan avulla. Jos kännykässä on gps, niin kaikki tarpeellinen on valmiina.

Lisää: www.geokätköt.fi

Jokaiselle

Geokätköily, englanniksi geocaching, on myös koko perheelle sopiva ulkoiluharrastus. Geokätköilyssä etsitään mielenkiintoisiin paikkoihin piilotettuja kätköjä. Kätköjä on piilotettu kymmeniä tuhansia ympäri maailmaa ja Suomessakin niitä on yli 20 000.

Kukin voi löytää geokätköilystä itseään kiinnostavia puolia ja sitä voi harrastaa omalla tavallaan. Extreme-urheilijalle sopivat haastavat kalliokiipeily- tai sukelluskätköt, pulmatehtävien ystävä viihtyy mysteerien parissa. Erähenkinen voi etsiä kätköjä tiettömien taipaleiden päästä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat