Jamie Oliverin tapahtumassa lapset kokkasivat tuoremysliä

 Raija Muittari ja Anu Bouquet kertoivat lapsille terveellisestä aamupalasta.

Minna-Karoliina Heino

'Aamiaisella päivä lähtee hyvin käyntiin'

– Hyvä aamupala ei ole sokerimurot tai vaalea leipä ja hilloa, diplomi-ravintoterapeutti Anu Bouquet sanoo.

Sen sijaan hyvä aamupala voi olla vaikka tuoremysli, jota Bouquet ja diplomi-ravintoneuvoja Raija Muittari valmistivat perjantaiaamuna yhdessä Vihdin steinerkoululaisten kanssa. Lapset pääsivät pilkkomaan banaaneja ja raastamaan omenoita, sekoittamaan kaurahiutaleita ja pähkinöitä.

– Kaikki saivat osallistua.

Kokkaushetken jälkeen pienet ruoanlaittajat pääsivät nauttimaan laittamansa aamiaisen.

– Syömättömyys on iso stressi elimistölle. Kun koko yö on paastottu, lähtee aamiaisella päivä hyvin käyntiin, Bouquet toteaa. – Aamupala on erittäin tärkeä, jotta jaksaa keskittyä.

Yhteisen aamupalan jälkeen nummelalainen Bouquet ja kirkonkyläläinen Muittari pitivät koululaisille rasteja, joilla esimerkiksi tutkittiin aamiaismurojen sokeripitoisuutta ja arvioitiin kuvista ruoka-aineiden terveellisyyttä.

– Yritimme helppotajuisesti avata sitä, millainen on hyvä ja terveellinen aamupala, Bouquet selittää.

Juuri se on englantilaisen julkkiskokki Jamie Oliverin idea: hän lanseerasi Food Revolution Day -tapahtumapäivän, jotta lapset oppisivat hyvästä, aidosta ja puhtaasta ruoasta sekä saisivat tietoa ruoan alkuperästä. Viime vuonna tapahtumaan osallistui 8000 koulua yli sadasta maasta.

Suomessa tapahtuma järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa, ja Bouquetin ja Muittarin pitämä aamiaishetkikin oli osa Food Revolution -tapahtumapäivää.

– Idea tuli Suomen Ravintoterapiayhdistykseltä. Kollega on tuonut Food Revolution -tapahtuman Suomeen, Bouquet kertoo ja sanoo, että tapahtumaa on tarkoitus laajentaa ensi vuonna.

Hyvän ja puhtaan ruoan sanoman lisäksi Anu Bouquet ja Raija Muittari halusivat siirtää lapsille oppia ruoan laittamisesta.

– Kokkaus on tärkeä taito, joka nykypäivänä on päässyt vähän unohtumaan, ravintoterapeutti Bouquet sanoo ja kiittelee Steinerkoulun oppilaita: – Lapset osallistuivat innolla. Hauskaa tuntui olevan kaikilla ja ihmeen hienosti pienimmätkin jaksoivat keskittyä.

Koululaiset saivat aamupäivästä muistoksi mukaansa reseptivihkosen, joka sisältää pirtelön, tuorepuuron ja bataattilettujen ohjeet.

– Lapset pääsevät kokeilemaan kokkausta kotonakin, Bouquet sanoo.

Hän toivoo, että kotiinviemisinä lapsilla olikin ainakin innostus ruoanlaittoon.

Käyttäjän Maija-Liisa Nyman kuva
Maija-Liisa Nyman