Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Pelottaako nyt lähteä Turkkiin lomalle? Matkailija, nämä ovat oikeutesi

Turkki on tänä kesäkautena suomalaisten toiseksi suosituin matkakohde, mutta valmismatkatarjonta maahan on vähentynyt selvästi muutaman vuoden takaisesta.

Kuvituskuva

Istanbulin tiistai-iltaisesta terrori-iskuista huolimatta suomalaismatkailijoilla ei ole oikeutta peruuttaa jo varattua Turkin-matkaansa ilman kuluja.

Ulkoministeriö tiedotti keskiviikkoaamuna, että Turkissa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, mutta se ei vielä oikeuta matkan kuluttomaan perumiseen.

Ulkoministeriö päiväsi matkustustiedotteensa tälle päivälle, mutta säilytti tiedotteen sanamuodot ennallaan.

– Turkin tilanne on jo pidemmän aikaa ollut sellainen, että terrori-iskun mahdollisuutta ei voida sulkea pois, sanoo vastuuvirkamies Iiris Strandman ulkoministeriön kriisitiimistä.

Ministeriö antaa matkailijoille eriasteisia matkustusohjeita, ja Turkin tapauksessa kyse on nyt toiseksi lievimmästä ohjeesta viisiportaisella asteikolla. Lievin on noudata tavanomaista varovaisuutta.

Asteikon yläpäässä ovat vältä tarpeetonta matkustamista, vältä kaikkea matkustamista sekä poistu maasta. Jos matkakohteen riskitaso ulkoministeriön arvion mukaan nousee, vaikuttaa se muun muassa matkailijan vakuutusturvaan, muistuttaa Strandman.

Kun ministeriö kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta, kuten nyt Turkissa, jo varattua matkaa ei siis voi ilman kuluja peruuttaa.

Turkissa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Strandman kehottaa lukemaan jo matkaa varattaessa, mitä ulkoministeriö matkakohteesta tiedotteessaan sanoo.

Turkki on Suomessa tänä kesänä valmismatkakohteiden kakkossuosikki. Ykkönen on suomalaisten ikisuosikki Kreikka: maahan tehdään tänä kesäkautena yli 175 000 valmismatkaa.

Turkki on Lähi-idän kohteista yhä suosituin kohteen haasteista huolimatta. Trendi on silti laskeva: vielä viime kesäkaudella Turkkiin oli tarjolla Suomesta liki 107 000 valmismatkaa ja vuonna 2014 yli 133 000. Tänä kesäkautena Suomesta Turkkiin on tarjolla 80 000 valmismatkaa.

Matkailuala ei kuitenkaan usko, että Istanbulin tuoreet tapahtumat vaikuttavat Turkin rantakohteiden suosioon.

– Ulkoministeriön vaaralliseksi luokittelemiin alueisiin esimerkiksi Turkin itärajalla ei kukaan matkanjärjestäjä tee matkoja, vaan Turkkiin matkustetaan nimenomaan rantakohteisiin, sanoo apulaisjohtaja Päivi Laatikainen-Mattsson Suomen matkatoimistoalan liitosta.

Näin ohjeistaa Kuluttajavirasto

Kuluttajaviraston ohjeiden mukaan valmismatkaa koskeva sopimus sitoo matkustajaa vasta silloin, kun matkustaja on maksanut varausmaksun.

Jos varausmaksua ei ole maksettu, matkanjärjestäjä ei voi vaatia matkan peruuttamisesta minkäänlaista maksua.

Jos matkustaja on maksanut varausmaksun, valmismatkalain ja yleisten valmismatkaehtojen mukaan matkustaja voi peruuttaa matkan myös terveysvaaran tai muun turvallisuusriskin vuoksi.

Se tarkoittaa, että matkustajalla on perusteltu aihe uskoa, ettei matkaa voida toteuttaa sovitulla tavalla vaarantamatta matkustajan henkeä tai terveyttä. Perusteltu syy on esimerkiksi se, että viranomainen katsoo aiheelliseksi suosittaa matkustusrajoituksia.

Ulkoministeriö tiedotti keskiviikkoaamuna, että Turkissa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta ja että uusien terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Tämä ei silti vielä oikeuta matkan peruuttamiseen kuluitta.

Lisää aiheesta: 

Ulkoministeriö varoittaa Turkkiin matkustavia – myös ulkomaalaisia voidaan pidättää29.6.2016 09.55

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat