Paikalliset

Kirja etsii lukijaa! – Pentti Kähkönen lahjoittaa teoksiaan

Pentti Kähkönen lahjoittaa kirjoittamiaan kirjoja kaikille kiinnostuneille.

Maija-Liisa Nyman

Pentti Kähkönen on Karjalan evakkoja ja elänyt erikoisen elämän, johon on kuulunut kirjavia työtehtäviä ja vahvoja mielipiteitä. "Keski-ikäisenä miehenä" hän keksi kirjoittamisen.

Kähkönen on kirjoittanut kymmenkunta kirjaa ja suomentanut yksitoista romaania. Kodin komeroihin onkin kertynyt pahvilaatikoittain tekijänkappaleita. Nyt Kähkönen on päättänyt lahjoittaa kirjat vihtiläisille joululahjoina – tai vaikka joululahjoiksi, uusiahan kirjat ovat.

– Kirjat olisi pitänyt jo aikoja sitten toimittaa lukijoiden käsiin, Kähkönen toteaa.

– Tosiasia on se, että loppu lähestyy. Ei sille mitään voi, Kähkönen sanoo ja jatkaa: – Mihin nämä kirjani sitten joutuvat?

Kähkösen kotona on monta kirjahyllyä. Asunto on tiedettä täynnä, kuten mies itse sanoo.

– En voi mitenkään estää näiden aarteiden katoamista. Sama kohtalo on minun omalla tuotannollani. Tämä on suurin huoleni.

Kähkösen ensimmäinen kirja oli Totuus – Filosofista toisinajattelua. Tämän kirjan Kähkönen julkaisi vuonna 1986 omakustanteena.

– Filosofia kiinnosti minua aluksi kaikkein eniten.

Hän kertoo lukeneensa paljon filosofista kirjallisuutta, mutta kokeneensa aina, että jotakin puuttui. Niinpä hän selvitti omaa filosofista ajatteluaan kirjassaan, jossa tarkastelee totuutta.

– Tiede edustaa todellisuutta. Tiede, ei mikään muu.

Tämän jälkeen Kähkönen suomensi 11 Jules Vernen romaania, jotka WSOY kustansi.

– Verne on ollut suomalaisen nuorison mielilukemistoa jo ennen minun syntymääni, Kähkönen sanoo. Huomattuaan käännösvirheitä hän ehdotti Vernen teosten suomentamista uudelleen. Lopulta hän suomensi myös sellaisia Vernen kirjoja, joita ei aikaisemmin ollut käännetty.

– Sitten kirjoittelin vielä yhtä ja toista, Kähkönen sanoo.

Tuohon yhteen ja toiseen kuuluvat muun muassa Nälkämaan lapset 1 ja 2 -romaanit sekä Saarijärven murteen opas, johon Kähköseltä kului liki kymmenen vuoden ajalta kaikki vapaa-aika.

Kirjallisia töitään Kähkönen teki iltaisin ja viikonloppuisin. Samaan aikaan hän oli 30 vuotta konttoritöissä.

– Mikään ammattikirjailija en koskaan ole ollutkaan, Kähkönen sanoo. – Kirjoittaminen on aina ollut vapaa-ajan harrastus.

Nyt Kähkönen ei enää kirjoita. Hän on 84-vuotias ja sanoo: – Aivot eivät ole enää niin virkeät kuin kirjoittajalla pitäisi olla.

Viimeiset tekstinsä Kähkönen on kirjoittanut käsin. Hänen kahdesta kirjoituskoneestaan ensin toinen hajosi. Sitten toiseen lakattiin valmistamasta värinauhoja.

Järjen Jättiläinen, eskapistinen romaanikertomus sisältää kuitenkin 1204 käsin, säntillisen kauniilla käsialalla kirjoitettua sivua. Ensimmäiselle sivulla Kähkönen on kirjannut, että kirjoittaminen on lopetettu näkökyvyn ja muistin heikkenemisen takia. Lopetuspäivämääräksi on merkitty viime kesäkuu.

Kirjoja saa hakea Pentti Kähkösen kotoa Nummelasta, puhelinnumero 09 5680882.

Tarjolla kirjoja

Nälkämaan lapset I ja I ovat historiallisia romaaneja, joissa kerrotaan Saarijärveltä Yhdysvaltoihin siirtolaisiksi lähtevistä suomalaisista.

Semmosta se ol! -pakinakokoelma kuvaa savolaista kansankulttuuria. Kirjoitukset on alkujaan julkaistu Saarijärveläinen lehdessä vuosina 2001-2004.

Totuus - Filosofista toisinajattelua -kirja on Kähkösen ensimmäinen teos.

Stambai! on dokumentoiva kertomus merimieselämästä 1950-luvulla.

Elämän evakkona on Kähkösen omaelämäkerta. Kirja kattaa vuodet 1932-2009.

Luonto ja kulttuuri -kirja arvostelee kulttuuria ja tekee korjaussuunnitelman.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat