Paikalliset

Ojakkalaan tehdään nyt suurinvestointia

Vihdin Kuumasinkitys Oy:llä on meneillään 10 miljoonan euron hanke.

Vihdin Kuumasinkitys Oy:n toimitusjohtaja Risto Sirviö (vas.) sekä Laatumetalli Oy:n ja Rakennus-Leevi Oy:n toimitusjohtaja Leevi Pursiainen ovat hyvin tyytyväisiä suuren investoinnin etenemiseen.

Vesa Valtonen

Ojakkalaan valmistuu loppukesästä Suomen nykyaikaisin kuumasinkityslaitos. Vihdin Kuumasinkitys Oy:n pääosakkaat Leevi Pursiainen, Risto Sirviö ja Ilkka Hiidenheimo päättivät tehdä vajaan kymmenen miljoonan euron suuruisen investoinnin. Pienosakkaana on Leevi Pursiaisen poika Erik Pursiainen.

– Päätettiin tehdä kerralla riittävän suuri, miehet esittelevät.

Pinta-alaltaan noin 3 300-neliöisen runkovaiheessa olevan teollisuuslaitoksen "sydämeksi" tulee 360 tonnia sinkkiä vetävä sinkkauspata.

– Se on 13 metriä pitkä, 1,6 metriä leveä ja 2,6 metriä syvä. Näin ollen sinkityspata on Suomen suurimpia; siinä pystyy sinkkaamaan suurimmat kappaleet joita Suomessa tarvitsee sinkata, Vihdin Kuumasinkityksen toimitusjohtaja Risto Sirviö kertoo.

Kuumasinkityslaitoksen urakoivat Leevi Pursiaisen johtamat Laatumetalli Oy ja Rakennusleevi Oy.

– Toukokuussa nähdään lopullinen valmistumisaika. Tällä hetkellä suunnitelmissa on laitoksen käynnistäminen elokuussa, Pursiainen kertoo.

Kesäkuussa alkaneet rakennustyöt olivat pitkän harkinnan tulos. Pursiainen kertoo suunnitelleensa kuumasinkityslaitoksen rakentamista jo kymmenisen vuotta.

Tekniikassa osakkaat päättivät panostaa uusimpaan mahdolliseen teknologiaan.

Hankintoja laitoksen tekniikkaan on tehty pääasiassa Suomesta ja Pohjoismaista. Miehet ovat myös tutustuneet alan uusimpiin tekniikoihin muun muassa Englannissa ja Slovakiassa.

– Vihdin Kuumasinkitys Oy:n tuotannossa panostetaan laatuun, toimitusvarmuuteen ja kustannustehokkuuteen. Markkina-alue on koko Suomi, Risto Sirviö tiivistää.

Erityisenä etuna hän näkee asiakkaiden kannalta sen, että kaikki onnistuu samalla viiden hehtaarin laajuisella tontilla: Sinkityksen jälkeen tuotteille voidaan tehdä Laatumetallissa osakokoonpanoa, kierteiden aukaisua ynnä muuta asiakkaan tarvitsemaa työtä.

Asiakas saa myös maalauspalvelun kuumasinkityn pinnan maalaamiseen erikoistuneelta maalaamolta.

Vihdin Kuumasinkitys työllistää tämänhetkisten suunnitelmien mukaan alkuvaiheessa 15 henkeä.

– Kiinnostuneet voivat jo nyt ottaa yhteyttä. Tärkeintä on halu tehdä työtä, vinkkaa Risto Sirviö. Hänelle kuumasinkitys on hyvin tuttua pitkältä ajalta, sillä työpaikkana oli Nummelassa taannoin toiminut Aurajoki Oy:n kuumasinkityslaitos.

Leevi Pursiainen puolestaan laskeskelee, että jos kuumasinkityslaitos pyörii kahdessa vuorossa niin työntekijöitä tarvitaan 30 ja kolmessa vuorossa 45.

– Työntekijöitä palkataan ja koulutetaan tarpeen mukaan, miehet kertovat.

Risto Sirviö ja Leevi Pursiainen kertovat hankkeen edenneen viranomaiskäsittelyssä esimerkiksi aluehallintovirastossa, kemikaalivirastossa ja Vihdin kunnassa erittäin joustavasti.

Lämpö kuumasinkityslaitoksessa tuotetaan nestekaasulla.

Prosessi

Kuumasinkittävät tuotteet käyvät laitoksessa monivaiheisen prosessin läpi.

Ensiksi poistetaan sinkittävästä tuotteesta rasva, sitten se peitataan hapolla, huuhdellaan ja käsitellään juoksutteella. 450-asteisessa sinkityspadassa käsittelyn jälkeen tuote jäähdytetään/passivoidaan, tarkastetaan, viimeistellään ja punnitaan.

Tämän jälkeen tuote pakataan – ellei sitä asiakas halua jatkokäsittelyyn, esimerkiksi maalaamoon tai osakokoonpanoon samalla tontilla.

Pienin sinkittävä tuote voi olla suunnilleen kämmenen kokoinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat