Kulttuuri

'Meidän vuoro' on katsaus opettajien tyyleihin

Galleria Pictorissa on Vihdin Kuvataidekoulun opettajien taidenäyttely helmikuun ajan.

Taiteilijat ja kuvataidekoulun opettajat Tommi Hämäläinen ja Ilma Ylirotu ja kuvataidekoulun rehtori Katja Uksila olivat ripustamassa näyttelyä ennen avajaisia.

Maria Aittoniemi

Mitä olisi kuvataidekoulu ilman ammattitaitoisia, tinkimättömiä taiteilija-opettajia? Kysymyksen esitti Vihdin Kuvataidekoulun rehtori Katja Uksila Galleria Pictorin helmikuun taidenäyttelyn, "Meidän vuoro", avajaisissa.

”Meidän vuoro!” on Vihdin Kuvataidekoulun opettajien näyttely, joka aloittaa Vihdin Kuvataidekoulun 30-vuotisjuhlavuoden.

Näyttely on yhdentoista taiteilijan yhteisnäyttely, jossa on esillä useita taiteenlajeja keramiikasta valokuvataiteeseen ja maalauksesta installaatioon. Näyttelyn taiteilijat ovat kaikki Vihdin Kuvataidekoulun nykyisiä tai entisiä opettajia. Näyttelyn teokset ovat katsaus jokaisen taideopettajan tyyliin, tekniikkaan ja tarinaan.

Taiteilija, opettaja Tommi Hämäläisen on kirjoittanut itsestään, että toinen puoli hänestä tekee taidetta, toinen opettaa sitä. Uksila sanoi, että jokainen näyttelyn taiteilija voi varmasti samaistua tähän.

– Sitä taideopettajuus on, tasapainoilua näiden kahden välillä, Uksila sanoi ja totesi, että taideopettajuus vaatii ymmärrystä taiteen tekemisen prosessista.

– Eihän oppilasta voi pakottaa oppimaan, taideopettaja voi ainoastaan näyttää polun jota kulkea. Jokaisen oppilaan on itse se polku kuljettava.

Kuvataidetta katsotaan keskimäärin 9 sekuntia.

Avajaisissa Uksila kertoi tutkimuksesta, jossa mitattiin, kuinka kauan keskimäärin eri taidelajeja kulutetaan.

– Elokuvia katsottiin 1,5 tuntia, kirjaa luettiin tunti, musiikkia kuunneltiin 15 minuuttia, ja kuvataidetta katsottiin keskimäärin yhdeksän sekuntia. Ja tämän yhdeksän sekunnin aikana pitäisi katsoa teosta jonka tekemiseen on käytetty mahdollisesti kuukausia. Jopa vuosia, Uksila herätteli kuulijoita ja sanoi jättävänsä tiedon hautumaan heidän mieliinsä.

Näyttelyssä yhteisenä teemana on taiteilijuus.

– Haluaisin, että varsinkin oppilaat kävisivät näyttelyssä ja näkisivät, että opettajat eivät vain selitä vaan osaavat myös tehdä, Katja Uksila sanoi.

Vihdin kuvataidekoulu on perinteikäs. Leimallista ja erikoista koululle on, että toiminnassa on edelleen mukana myös koulun perustajia.

– En usko, että monikaan kuvataidekoulu Suomessa olisi samassa tilanteessa, että mukana on vielä perustajajäseniä, Uksila totesi.

Meidän Vuoro Galleria Pictorissa 28.2.2017 asti, Karhumäenpolku 5 Nummela. Aukioloajat: to 16-19, pe 11-14, la 12-15.

Vihdin Kuvataidekoulu antaa tavoitteellista taiteen perusopetusta. Koulussa on noin 280 oppilaspaikkaa lapsille ja nuorille. Koulun opetuksesta vastaavat rehtori ja opettajat, jotka ovat taiteilijoita ja kuvaamataidonopettajia.

Meidän vuoro!

Vihdin Kuvataidekoulun opettajien taidenäyttely Galleria Pictorissa ja Vihdin Kuvataidekoulun 30-vuotisjuhlavuoden aloitus.

Näyttely on yhdentoista taiteilijan yhteisnäyttely, jossa on monipuolisesti esillä useita taiteenlajeja.

Näyttelyn taiteilijat ovat kaikki Vihdin Kuvataidekoulun nykyisiä tai entisiä opettajia.

Näyttelyssä ovat mukana taiteilijat Maini Frösén, Mari Lajunen, Ilma Ylirotu, Taru Leinonen, Pauliina Ruokokoski, Riitta Kivi, Tommi Hämäläinen, Katja Uksila, Suvi Suikki, Sari Vennola ja Martti Sirola.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat