Hiihtolomia uhanneet lentolakot siirtyvät, työntekijäliitto kimmastui – "Lain vastaista"

Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Hiihtolomien lentoliikennettä uhanneet lakot siirtyvät.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kielsi maanantain ammattiliitto Prota toteuttamasta ensi sunnuntaiksi alkamaan kaavailtua työtaistelua. Toinen lakko olisi alkanut sunnuntaita 26. helmikuuta.

Myös Ilmailualan unionin IAU:n lakkoja on siirretty. Niistä ensimmäinen olisi alkanut tämän viikon perjantaina.

Ammattiliitto Pro ei hyväksy Lindströmin ja valtakunnansovittelija Minna Helteen toimintaa.

– Ovatko lomalennot todella sellainen yhteiskunnan elintärkeä toiminto, jonka takia lakkoa voidaan lain nojalla siirtää? Päätös rajoittaa räikeästi työtaisteluoikeutta ja on mielestämme työriitalain vastainen toimenpide, kommentoi Ammattiliitto Pron palvelusektorin johtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Pron lakot olisivat kohdistuneet kahdeksaan lomalentoon hiihtolomaviikonloppuina. Ministeri Lindström ja Helle katsoivat, että lakot kohdistuvat yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja ne vahingoittaisivat huomattavasti yleistä etua.

Pron Kirvesniemi kummastelee perusteluja.

– Tiedossamme ei ole, että lentoliikenteen osalta olisi koskaan aiemmin siirretty lakkoa.

Kiista koskeen matkustamohenkilökunnan työehtoja ja niistä on neuvoteltu jo marraskuusta.

Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoi aiemmin sunnuntaina, että neuvotteluissa on edetty jonkin verran, mutta ratkaisusta ollaan kaukana. Maanantaina hän katsoi, että osapuolten näkemyserot ovat suuret ja lakkojen siirtäminen on perusteltua.

– Kyseiset työnseisaukset kohdistuvat lentoliikenteeseen erittäin kiireisenä aikana ja ne vahingoittavat siten huomattavasti yleistä etua sekä aiheuttavat merkittävää haittaa matkustajille, jotka eivät ole millään tavalla riidan osapuolia.

Pro katsoo, että neuvottelut valtakunnansovittelijan johdolla ovat edenneet hyvin nihkeästi ja tällä hetkellä ne ovat jumissa. 

Pron ilmoittama ensimmäinen lakko siirtyy nyt alkamaan sunnuntaina 5. maaliskuuta kello 00.00. IAU:n ensimmäinen lakko siirrettiin alkamaan 3. maaliskuuta kello 14.

Lisäys klo 8.30: Lisätty Minna Helteen kommentit ja tiedot IAU:n lakonuhkasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän mikko.valimaa@media.fi kuva
Mikko Välimaa