"Satojen eurojen kädenojennus suurituloisille" – tuleva keskustaministeri tyrmää hallituskumppanin vaaliteeman

Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko aloittaa ministerin tehtävät vaalikauden puolivälissä.

Teija Uitto

Ilmainen päivähoito repii juopaa hallituspuolueiden väliin. Keskustan kansanedustaja ja tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kritisoi hallituskumppani kokoomuksen tavoitetta kaikille maksuttomasta varhaiskasvatuksesta.

– Valtion ja kuntien taloudellinen tilanne on tiukka. Eriarvoisuus yhteiskunnassamme kasvaa. Näidenkin syiden takia satojen eurojen kuukausittainen kädenojennus suurituloisille olisi kyseenalainen ratkaisu, Saarikko totesi kannanotossaan tiistaina.

Saarikko muistuttaa, että vuonna 2008 silloinen kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen soimi kovin sanakääntein sosiaalidemokraattien linjausta maksuttomasta päivähoidosta.

Saarikon mukaan ajatus varhaiskasvatuksen maksuttomuudesta on kaunis, ja olisihan se hienoa, että maksut päivähoidosta poistuisivat.

– On kuitenkin syytä muistaa, että nykytilanteessa pienituloiset perheet eivät maksa päivähoitomaksuja euroakaan, Saarikko kirjoittaa.

Päivähoitomaksujen poistamisen sijaan saarikko alentaisi pieni- ja keskituloisten vanhempien verotusta.

– Esitimme viikonloppuna varsinaissuomalaisen kollegani, keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtajan Olavi Ala-Nissilän kanssa pieni- ja keskituloisille painottuvaan työtulovähennykseen lapsikorotusta. Se voisi olla esimerkiksi 75–100 euroa lasta kohden. Yksihuoltajille lapsikorotuksen olisi syytä olla kaksinkertainen, kirjoittaa Saarkko, joka aloittaa kesäkuussa työnsä perhe- ja peruspalveluministerinä.

Kokoomuksen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on esittänyt, että 3–5-vuotiaiden varhaiskasvatus muutettaisiin maksuttomaksi.

Hallituspuolueista perussuomalaiset on jo aiemmin tyrmännyt kokoomuksen aloitteen.

toimitus