Olisipa ollut mullistus! USU: Hallituksella oli laskelmat 8 vuoden peruskoulusta

Kuvituskuva.

Arkisto / Veera Visuri

Peruskoulun ja oppivelvollisuuden lyhentäminen yhdellä vuodella oli esillä hallitusneuvotteluissa keväällä 2015, kertoo Uutissuomalainen.

Esityksestä tehtiin laskelmat valtiovarainministeriössä, mutta hanke jäi alustavan ajatuksen tasolle, koska sitä vastustettiin neuvotteluissa.

Hallitusneuvotteluissa olivat nykyiset hallituspuolueet keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus.

Peruskoulun ohella myös oppivelvollisuusikää väläytettiin lyhennettäväksi vuodella. Oppimäärästä ei olisi kuitenkaan tingitty, vaan samat sisällöt olisi opetettu esimerkiksi koulupäiviä pidentämällä.

Uutissuomalaisen haltuunsa saamat laskelmat on tehty hyvin kaavamaisesti, eikä niissä ole arvioitu oppivelvollisuusiän lyhentämisen seurannaisvaikutuksia laajemmin.

Neuvotteluissa koulutustyöryhmää vetänyt Tuomo Puumala (kesk.) ei halua kommentoida asiaa tai siitä käytyjä keskusteluja.

– Tosissaan ollaan niissä asioissa, jotka on kirjattu hallitusohjelmaan, Puumala sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kertoi tyrmänneensä vaihtoehdosta keskustelun jo neuvotteluissa.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen puolestaan katsoo, että kyseessä oli vain yksi esimerkki siitä, etteivät päättäjät arvosta koulutusta.

– Ensimmäisen kerran historiassa koulutuksesta leikataan tällä tavalla. Tässä on kyse arvovalinnoista. Jos Suomi jostain tunnetaan maailmalla, niin koulutuksesta.

Tällä hallituskaudella julkisuudessa on käyty päinvastaista keskustelua oppivelvollisuuden pidentämisestä yhdellä vuodella.

Puolustajien mukaan pidennys vähentäisi koulupudokkaiden määrää siirryttäessä peruskoulusta toiselle asteelle.

Muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tyrmännyt ajatuksen ja suosittanut puolestaan, että Suomessa edistettäisiin erilaisia työpaikoilla oppimisen muotoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus