Länsi-Uudenmaan Osuuspankki ylsi viime vuonna hyvään tulokseen

OP:llä pyyhki mukavasti viime vuonna, ja tältä vuodelta odotetaan kasvua. Pankinjohtajat Samu Rouhe, toimitusjohtaja Jarmo Viitanen ja pankinjohtaja Markus Sillanaukee esittelivät tulosta.

Heli Kurimo

Tallettaminen vilkastui ja asunto-luottojen määrä kasvoi keskimääräistä nopeammin.

Tulostietojen perusteella Länsi-Uudenmaan Osuuspankki selvisi lamavuodesta 2016 sangen mallikkaasti. Toimitusjohtaja Jarmo Viitanen kuvaa tulosta hyväksi, ja odotukset tälle vuodelle ovat luottavaiset.

– Esimerkiksi tämän vuoden tammikuun asuntoluottojen määrä oli hyvällä tasolla ja paremmallakin kuin viime vuonna. Uskomme, että myös yrityspuolella investoinnit lähtevät tänä vuonna paremmin liikkeelle.

OP-ryhmä on arvioinut kasvun olevan Suomessa tänä vuonna 1,8 prosenttia, eli odotettavissa on ”loivaa nousua”.

Me olemme optimistisia.

– Talous muuallakin euroalueella kasvaa, ja se tekee suomalaisten myynnille mahdollisuuksia. Myös kuluttajien luottamus on taas kasvanut.

Samalla ihmisten mielissä on epävarmuustekijöitä liittyen kansainväliseen kehitykseen.

– Juuri nyt seurataan tietysti tarkkaan, mitä Yhdysvalloissa tapahtuu, protektionismistahan kaupankäynnissä ei ole meille hyötyä. Mutta me olemme optimistisia, Suomella on mahdollisuudet pärjätä kansainvälisessä kilpailussa.

Viime vuonna pankki sai uusia asiakkaita 2900. Omistaja-asiakkaita on yhteensä 26 900, joille jaettiin bonuksia 3,4 miljoonaa euroa, missä oli kasvua kymmenen prosenttia.

Pankkiliiketoiminta sisältäen rahoituksen, talletukset ja sijoitukset kasvoi viime vuonna seitsemisen prosenttia, ja kuluvankin vuoden tavoite on 7– 8 prosenttia.

– Rahoitustoiminnan kasvu hidastui edellisvuodesta, mutta säilyi markkinatilanteeseen nähden erittäin hyvänä. Kasvu oli 7,2 prosenttia, kun se edellisvuonna oli 8,7 prosenttia.

Asuntoluotottajana sekä yritysten ja yhteisöjen luotoissa OP on pärjännyt pankkien välisessä kilpailussa. Asuntoluottomäärän seitsemän prosentin kasvu oli Viitasen mukaan merkittävästi toimialaa nopeampaa.

Asuntojen välittäjäkaupat lisääntyivät puoli prosenttia ja määrä oli edellisvuosien tapaan runsaat 1800 kappaletta.

Talletusten määrä kasvoi edellisvuodesta, mutta sijoittajien epävarmuus kuvastui siinä, että sijoitettava varallisuus ei merkittävästi kasvanut vuoden alkupuoliskolla. Loppuvuonna sijoitettava varallisuus kuitenkin kasvoi hyvin.

Operatiivinen liikevoitto ilman kertaeriä supistui 5,6 miljoonaan, kun se edellisvuonna oli yli kuusi miljoonaa. Laskuun vaikutti saamisten arvonalentumisten kasvu, eli luottotappiot.

– Vakavaraisuus vahvistui nyt noin 36 prosenttiin, kun se 2015 oli 33 prosenttia.

Käyttäjän helena.soinio@media.fi kuva
Helena Soinio