USU: Demarit haluavat Jutta Urpilaisesta haastajan Niinistölle

Jutta Urpilainen.

Antti Järvenpää

Kansanedustaja Jutta Urpilaisen (sd.) paine pyrkiä SDP:n presidenttiehdokkaaksi kasvaa. Selvä enemmistö Uutissuomalaisen (USU) kyselyyn vastanneista SDP:n puoluevaltuutetuista haluaa hänet puolueen ehdokkaaksi presidentinvaaleihin 2018.

Uutissuomalaisen sähköposti- ja puhelinkyselyyn vastasi 49 SDP:n puoluevaltuuston valtuutettua. Vastausprosentiksi tuli 80.

61 prosenttia kyselyyn vastanneista (30 valtuutettua) pitää Urpilaista parhaana henkilönä SDP:n presidenttiehdokkaaksi. 

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) sai kymmenen prosentin kannatuksen (viisi valtuutettua). Heinäluoma ilmoitti jo kesällä, ettei pyri ehdokkaaksi. Samalla hän antoi tukensa Urpilaiselle.

Hajaääniä saivat kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.), SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sekä Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Tuomioja ja Rinne ovat sanoneet, etteivät lähde ehdolle.

Presidenttikisaan ovat aiemmin ilmoittaneet lähtevänsä vihreiden Pekka Haavisto ja keskustan Matti Vanhanen. Vasemmistoliitossa Merja Kyllönen on niin ikään sanonut olevansa valmis vasemmiston ehdokkaaksi.

 Istuva presidentti Sauli Niinistö ei ole vielä kertonut suunnitelmistaan. Yleinen odotus on, että gallupeissa huippusuosittu Niinistö lähteen mukaan kilpailuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus