Nämä kuusi teosta kisaavat Teosto-palkinnosta – Yksi nimi tuttu suurelle yleisölle

Edu Kettunen.

AJ Savolainen

Kuusi ehdokasta tavoittelee Teosto-palkintoa tänä vuonna. Ehdolla ovat The Hearingin levy Adrian, Oddarrangin levy Agartha, Mikko Joensuu levyillä Amen 1 ja Amen 2, Edu Kettunen levyllään Autioilla rannoilla, Olli VirtaperkonRomer’s Gap -konsertto ja  Oranssi Pazuzu -yhtyeen levy Värähtelijä.

– Ehdokkaat edustavat useita eri musiikkilajeja ja tyylejä, mikä on hyvä osoitus siitä, miten monipuolisesti Suomessa tehdään ja julkaistaan musiikkia yhden vuoden aikana, toteaa ehdokasteokset valinneen esiraadin varapuheenjohtaja, musiikkitoimittaja Susanna Vainiola.

Teosto kertoo, että palkinnolla nostetaan esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia teoksia. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia, ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa.

– Palkinnon valintaprosessin erityispiirre on, että musiikin eri genret ovat lähtökohtaisesti samalla viivalla. Esiraadin jäsenenä joutuu pois oman musiikkimakunsa mukavuusalueelta ja myös kohtaamaan omia ennakkoluulojaan, mikä tekee työskentelystä erittäin mielenkiintoista ja avartavaa. Varmaan jokainen meistä raatilaisista löysi kuuntelu-urakan aikana myös itselleen uutta ja mieleistä musiikkia, Vainiola jatkaa.

Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Palkinnon suuruus on 25 000 euroa, jos sen saa yksi teos tai teoskokonaisuus. Jos palkinto jaetaan useamman teoksen kesken, palkintosumma on enintään 40 000 euroa.

Ehdokkaat valinneeseen esiraatiin kuuluivat raadin puheenjohtajana säveltäjä Pekka Kuusisto, päätoimittaja Mikko Meriläinen, toimittaja Susanna Vainiola, Avanti!-orkesterin toiminnanjohtaja Maati Rehor, toimittaja Tove Djupsjöbacka, muusikko Pekka Kuorikoski ja toimittaja Jaani Länsiö.

Palkinnon saajan tai saajat ehdokkaiden joukosta valitsevat kaupallisen radion emerita, senior advisor Leena Puntila, Flow Festivalin toimitusjohtaja Suvi Kallio ja viime vuonna Teosto-palkinnon saaneet säveltäjä Antti Auvinen ja sanoittaja-säveltäjä Henri "Paperi T" Pulkkinen.

Voittaja julkistetaan 20. huhtikuuta.

toimitus