Paikalliset

Ruoasta voi nauttia kaikin aistein

Ruokailumeditaatio pysäyttää syömään keskittyneesti.

Tiina Peräkylä ja Elina Porokka kehottavat pysähtymään ruoan äärelle. Maaliskuussa järjestetään Ojakkalan urheilutalossa ruokailumeditaatiota.

Maija-Liisa Nyman

– Hyvin usein elämme elämäämme kiirehtien, suorittaen ja eteenpäin paahtaen. Miten paljon meiltä meneekään ohi! Elina Porokka sanoo.

Ateriat ovat monasti juuri näitä ohi vilahtavia asioita. Ihmiset haukkaavat nopeasti jotakin, tekevät samalla monta muuta asiaa tai vähintäänkin ajattelevat kaikkea muuta kuin ruokaansa.

– Syömme maistamatta ja haistamatta ja tajuamatta, mitä suuhumme pistämmekään.

Porokka muistuttaa, että ihmisellä kuitenkin on viisi upeata aistia. Ruokailusta voisi nauttia kaikin aistein.

Tätä pääsee kokeilemaan maaliskuussa järjestettävässä Rakkaudella itselle - hyvän olon päivässä. Päivän yhtenä osana naurujoogan ja kehomeditaation ohella on ruokailumeditaatio.

Ruokailumeditaatiossa pysähdytään syömään. Meditoijat syövät hiljaisuudessa, mutta saavat toki meditointiinsa ohjeet Porokalta. Hän kertoo, että aistit viritetään ensin aloittelijan mieli -harjoituksen kautta.

– Vaikka ollaan hiljaa, on tosi yhteisöllinen kokemus jakaa ruokailu muiden kanssa.

Jälkikäteen voivat osallistujat jakaa kokemuksiaan. Kaikki ruokailusta heränneet ajatukset ovat Porokan mukaan tärkeitä – esimerkiksi se, että ruokaa ja sitä kautta itseään voisi arvostaa enemmänkin.

Ruokailumeditaatio kuuluu amerikkalaisprofessori Jon Kabat-Zinnin länsimaissa tunnetuksi tekemään mindfulness-harjoitteluun, jossa ollaan hyväksyvästi ja tietoisesti läsnä hetkessä. Porokka on kouluttautunut mindfulness-ohjaajaksi ja hänen yrityksensä Iloinen poro on erikoistunut muun muassa juuri mindfulnessiin.

Tapahtumapäivää on Porokan kanssa järjestämässä Tiina Peräkylä, jolla puolestaan on catering-yritys Eväskasari.

– Minulla ei ole kokemusta ruokailumeditaatiosta. Avoimin mielin olen tutustumassa tähän maailmaan, Peräkylä sanoo.

Eväskasari on yhden naisen catering-yritys, joka toimii nyt kolmatta vuottaan. Peräkylä kertoo tekevänsä erityisen paljon yhteistyötä matkailuyrittäjien kanssa ja kokkaavansa siten runsaasti nuotiolla. Hän kertoo arvostavansa lähiruokaa ja ylipäänsä kotimaisia raaka-aineita.

Hyvän olon päivään Peräkylä aikoo valmistaa kasvissosekeittoa, jota saa lisukkein tuunata makunsa mukaiseksi. Hän uskoo, että näin talven ja kevään rajalla maistuu lämmin lounas.

– Kattava lounas, josta löytyy väriä, tuoksua, rakennetta ja makua, Peräkylä suunnittelee.

Porokka ja Peräkylä tapasivat pari vuotta sitten. Ajatus voimien yhdistämisestä virisi pikkuhiljaa. Nyt molemmat ovat tulevasta hyvän olon päivästä innoissaan.

– Saamme soveltaa omaa osaamistamme uudella tavalla.

Tuleepa tapahtumasta sitten yleisöryntäys tai pienen piirin kokoontuminen on naisten mielestä mahtavaa tehdä yhteistyötä. Naiset suunnittelevat, että vastaavaa tapahtumapäivää tai osia siitä voidaan järjestää myöhemmin uudelleen tai vaikka tarjota yrityksille.

Hyvän olon päivä

Rakkaudella, itselle -päivä järjestetään Ojakkalan urheilutalossa (Kenttätie 4) lauantaina 18.3. kello 10-14.

Tapahtuman järjestävät Iloinen poro ja Eväskasari -yritykset.

Ohjelmassa on naurujoogaa, mindfulness-ruokailumeditaatiota sekä kehomeditaatiota. Osallistua voi myös vain johonkin kolmesta osiosta.

Ilmoittautua voi sähköpostilla [email protected] tai puhelimitse numeroon 044 3378338.

Lisätietoa: www.iloinenporo.fi, www.evaskasari.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat