Suomen Pankin Marja Nykänen: Käteinen raha ei poistu nopeasti

Marja Nykänen oli Tuukka Salmisen johtaman Vihdin rotaryklubin vieraana tiistai-iltana.

Vesa Valtonen

Rahapolitiikasta tietoa rautaisannos.

Suomen Pankin johtokunnan jäsen, vihtiläinen Marja Nykänen esitelmöi Vihdin rotaryklubin yleisötilaisuudessa Suomen Pankin asemasta osana eurojärjestelmää sekä maailmantalouden tilasta ja näkymistä.

Tiistai-illan aikana selvisi muun muassa, että käteisen rahan tarve vähenee koko ajan; Suomen Pankilla on käteisrahahuollon takia jäljellä enää yksi aluekonttori. Se sijaitsee Oulussa.

– Voi kuitenkin olla, että me emme näe päivää, jolloin käteinen raha kokonaan poistuu käytöstä, Marja Nykänen muotoili.

Helmikuun alusta lähtien Suomen Pankin johtokunnan jäsenenä työskennellyt Marja Nykänen kertoi laajasti raha- ja rahoitusmaailman tilasta.

Eräs esimerkki oli Kiinasta, jossa ollaan siirtymässä aika laajasti käteisen rahan käyttämisestä suoraan mobiilimaksamiseen. Iso osa kiinalaisista jättää siis maksukorttivaiheen väliin.

Vuonna 1962 syntynyt varatuomari, oikeustieteen kandidaatti Marja Nykänen on työskennellyt koko työuransa pankkialalla. Hän oli Finanssivalvonnan apulaisjohtaja vuodesta 2014 alkaen ja sitä ennen nelisen vuotta Fivan osastopäällikkö. Aikaisemmalla työurallaan hän oli pankkimaailmassa muun muassa yksikönjohtajan, luottocontrollerin ja luottojohtajan tehtävissä.

– Työmatkan pituuteen ei tullut helmikuun alussa kuin muutaman kymmenen metrin muutos, Marja Nykänen kertoi arkisen asian tuoreesta työstään rahamaailman näköalapaikalla.

– Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen. Rahapolitiikassa puolestaan päätavoitteena on hintavakaus. Suomen Pankin ydintoiminnat ovat rahapolitiikka ja tutkimus, pankkitoiminta, rahahuolto ja rahoitusjärjestelmän vakaus, Nykänen maalasi Suomen Pankin suuria linjoja.

Suurista euroalueen rahapolitiikan linjoista päätetään EKP:n neuvostossa, johon kuuluvat 19 euromaan keskuspankkien pääjohtajat ja kuusi EKP:n johtokunnan jäsentä.

– Neuvoston jäsenet tekevät päätökset itsenäisesti, Marja Nykänen muistutti.

– Suomen Pankki on pankkien pankki, joka turvaa pankkijärjestelmän maksuvalmiuden. Pankkien väliset maksut kulkevat näiden Suomen Pankissa olevien tilien kautta, Nykänen valotti arkista rahaliikennettä.

Vesa Valtonen