Paikalliset

Vihollinen voi olla oman pään sisällä

Ajattelua voi treenata kuin lihasta ja mielikuvia voi oppia säätelemään suoritusta tukeviksi.

Hannu Mannisen yhteistyö Jarmo Liukkosen kanssa onnistui hyvin.

Arkisto/Kari Sallinen

Oma mieli on ihmisen pahin vastustaja.

Urheilussa päänsisäinen vastustaja voi pilata suorituksen, arvokisat tai koko urheilu-uran.

Työelämässä negatiivinen kuiskuttelija voi romuttaa työnhaun tai jopa työuran. Vaikka omaa osaamista mollaava vastustaja vaikuttaisi ylivoimaiselta, peli ei ole menetetty.

Jyväskylän yliopiston liikuntapedagogiikan professori Jarmo Liukkonen on kirjoittanut mielen vihollista vastaan harjoituskirjan.

Psyykkinen vahvuus kertoo, miten voidaan taistella negatiivisia ajatuksia vastaan ja kehittää itseluottamusta sekä keskittymistaitoja.

Tutkimustyönsä ohessa urheilijoiden psyykkisenä valmentajana vuosia toiminut Liukkonen on nähnyt valtavan muutoksen mentaalivalmennukseen suhtautumisessa.

Enää urheilupiireissä ei karsasteta psykologin apua ja valmentajat näkevät urheilijan kokonaisvaltaisemmin.

– Ajattelua voi treenata kuin lihasta ja mielikuvia voi oppia säätelemään suorituksia tukeviksi, Liukkonen kiteyttää kirjansa sanoman.

Menestyneet urheilijat ovat keskittymisen mestareita. Lasse Viren ei antanut yhden kaatumisen häiritä 10 000 metrin olympiavoittoaan 1972 Münchenissä. Valentin Kononen tuijotti Kiinan Zhao Yongshengin pyörryksiin Göteborgin 50 kilometrin MM-kävelyssä 1995 ja tallusteli kultaan.

Keskittyminen ei ole aina helppoa lajinsa parhaillekaan. Liukkonen pitää psyykkisen valmentajan uransa parhaimpana saavutuksena yhteistyötä Hannu Mannisen kanssa.

Yhdistetyn suvereeni hallitsija ei onnistunut arvokilpailuiden henkilökohtaisilla matkoilla, kunnes henkinen lukko aukesi Sapporon MM-kilpailuissa 2007.

Liukkonen evästi Mannista nauttimaan MM-kilpailusta ja antamaan suorituksensa ”lahjana itselle”. Sprinttikisan jälkeen myhäilevä Manninen lähetti tv-haastattelussa mentorilleen kultamitaliterveiset.

Huippusuorituksen tehneet urheilijat eivät Liukkosen mukaan yleensä muista suorituksesta paljoakaan. Täysin keskittyneessä tilassa kaikki tapahtuu automaattisesti.

Flow on transsinomainen tila, jossa kaikki tapahtuu äärettömän helposti.

Valitettavasti flow häviää yhtä nopeasti kuin on tullutkin. Yksi väärä ajatus riittää jäykistämään kropan. Siksi sitä kannattaa opetella pitämään yllä.

Jarmo Liukkonen: Psyykkinen vahvuus. Mielen taitojen harjoituskirja, PS-Kustannus (2017), 281 s.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat