Juhlakuusi istutettiin kirkonkylään paraatipaikalle

Noora Nordberg, Juhani Ranta ja Heikki Sundell istuttivat 4H-yhdistyksen toimittaman juhlakuusen, jonka kasvatti Pentti Sairasalo Nummella.

Vesa Valtonen

Reserviläiskuoro lauloi juhlallisen tilaisuuden päätteeksi.

Vesa Valtonen

Istutustapahtumassa oli mukana paljon eri-ikäisiä vihtiläisiä, myös veteraanisukupolven edustajia.

Vesa Valtonen

Länsi-Uudenmaan Sotaorpojen puheenjohtaja Juhani Ranta ja kirkkoherra Pekka Valkeapää sopivat puheenvuorojen järjestyksestä.

Vesa Valtonen

Suomi 100 -juhlakuusi on kivimonumentin keskellä.

Tulevaisuuden kuusi Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi istutettiin perjantaina kirkonkylään kirjastotalon edustalle rakennetun jykevän kivimonumentin keskelle. Länsi-Uudenmaan Sotaorvot ja Vihdin kunta toteuttivat näin yhdessä Vihdin virallisen juhlavuoden muistomerkin.

Sotaorpojen yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Ranta kertoi miten yhdistyksessä tammikuussa pohdittiin keinoja, joiden avulla jälkipolvet muistaisivat arvokkaan juhlavuoden pitkään.

Idean juhlakuusesta kirkonkylän keskeisimmälle paikalle esitti Heikki Sundell. Hanke eteni nopeasti sen jälkeen kun vs. kunnanjohtaja Hannu Nummela ja katupäällikkö Jarkko Riipinen käynnistivät sen.

Ranta huomautti, että perjantaina istutettu Tulevaisuuden kuusi on erittäin arvokkaalla paikalla.

– Nimittäin tuossa silloisessa kunnantalossa perustettiin 14.6.1951 JR 46:n 3:s pataljoona eli Visapuun pataljoona. Sotavalmiustarkastuksen ja kenttähartauden jälkeen miehet marssivat silloin tältä paikalta Ojakkalaan rautatieasemalle, Ranta kertoi.

Samalta paikalta vihtiläismiehet lähtivät myös talvisotaan. Vihdin kunnan hallintojohtaja Noora Nordberg totesi miesten lähteneen kunnantalon pihasta sotiin "varmasti vakavina ja peloissaan, mutta yhtä kaikki yhteisen asian saattelemina".

– Kiitos sen, elämme nyt vapaassa, avoimessa ja hyvinvoivassa Suomessa.

– Kuten puilla, on meilläkin juuremme. On tärkeää tietää, mistä olemme tulossa, mihin kuulumme. Tärkeämpää on kuitenkin tietää, mihin olemme menossa. Vain yhdessä menestymme myös tulevaisuudessa, Nordberg muistutti.

Hän kiitti, että edelliset sukupolvet jättivät jälkeensä paremman Suomen kuin itse aikanaan saivat.

– Toivottavasti me pystymme tekemään saman meitä seuraaville sukupolville. On meidän vuoromme olla linkki sukupolvien ketjussa, jatkaa perinnettä, siirtää viestikapulaa. Olisiko meidän viestimme se, että kaveria ei jätetty, eikä jätetä nytkään, Noora Nordberg herätteli.

Vesa Valtonen