’Se pakollinen juhannusohjelma’

Runsaslukuista yleisöä odotellaan jälleen kirkonkylän juhannusjuhlille. Tässä tunnelmia kahden vuoden takaa.

Maija-Liisa Nyman

Vihdin kirkonkylän juhannusjuhlille toivotaan mukaan otettavaksi hyvää mieltä ja malttia.

– Jos sää on juhannuksena erinomainen, saattaa kävijämäärä nousta jopa 8000 henkeen, arvioi SuurVihdin Kilta ry:n puheenjohtaja Kai Viherkanto Vihdin juhannusjuhlien kävijämäärää. Yleensä Vihdin juhannusjuhlilla kävijöitä on ollut noin 6000. Viherkannon mukaan juhannusjuhlat ovat yhdet Etelä-Suomen suurimmat maksuttomat juhlat, jotka keräävätkin juhlijoita laajalta alueelta.

– Alueen mökkiläisille juhlat ovat useasti ”se pakollinen juhannusohjelma”, hän tuumaa. Vihdin kirkonkylän kyläyhdistyksen aktiivit järjestivätkin pienimuotoiset juhannustanssit jo parisenkymmentä vuotta sitten ensimmäisen kerran.

– Ohjelma koostuu vanhoista, hyviksi todetuista ohjelmista, Viherkanto kertoo tulevan juhannuksen sisällöstä. Jotain uuttakin on mukana, sillä illan aikana otetaan osaa Hulahula-Suomi tapahtumaan, joka järjestetään samaan aikaan ympäri Suomen. Silloin eri puolilla soitetaan ja tanssitaan Robinin Hula hula-kappaletta.

Edellisvuosien tapaan Vihdin juhannusjuhlilla nostetaan lippu salkoon ja esitetään lippulaulu, jonka laulaa Pekka Lepistö ja säestää Sakari Männikkö. Lasten iloksi esiintymislavalla vierailee Väkkärällä sekä taikuri. Paikalla on myös poniratsastusta, myyntikojuja, arpoja ja olutteltta. Kortti käy maksuvälineeksi olutteltassa ja rantakioskilla, mutta mukaan kannattaa varata myös käteistä.

Rantalavalla juhlakansaa tanssittaa Tomi Sassi yhtyeineen feat. Johanna.

Kokkoakaan ei ole unohdettu. Lasten on oma Pikku kokko nostattaa illan aikana liekit 4-5 metriin ja iso kokko 8-10 metriin.

Ohjelma alkaa viime vuoden tapaan jo päivällä Kilta Fest-osuudella, joka sisältää musiikkiesityksiä. Rantalavalla esiintyvät punk-bändi I.F.A. ja suomirockia soittava Juuso Lyytikäinen Bänd. Viime vuonna juhlat aloitettiin ensimmäistä kertaa aikaisemmin, kun ne menneinä vuosina ovat alkaneet vasta klo 18.00. Kilta Festin ohjelmavastaavan Juuso Lyytikäisen mukaan näin nuoremmillakin on mahdollisuus päästä katsomaan Vihdin juhannusta.

– Tarkoitus on, että tapahtuma pikkuhiljaa kasvaisi, Lyytikäinen kertoo. – Miksei tapahtumaa voisi avata jopa vieläkin aikaisemmin, hän pohtii. Lyytikäinen kehottaa varautumaan juhliin hyvällä mielellä ja sään mukaisella varustuksella.

– Malttia kannattaa olla mukana, sillä jonoa saattaa olla kojuissa ja olutteltalla, hän neuvoo. Alueen rakentaminen aloitetaan jo torstai-iltana ja jatketaan perjantai-iltapäivään, joten vapaaehtoisille käsipareille on silloin käyttöä.

– Jengi on tervetullutta jeesaamaan, Lyytikäinen sanoo. Järjestäjät toivovat juhannukselle mahtavaa keliä ja sen mukaisesti upeaa Juhannusjuhlaa Vihdin kirkonkylän ranta-alueella.

Elisa Grönholm