Asuntokaupan piristyminen näkyy mökkien myynnissä

Erityisesti Hiidenveden ja Lohjanjärven rantamilla on suuret määrät kesämokkejä.

Päivi Kallo

Vapaa-ajan asuntoja havitellaan erityisesti rantapaikoilta.

Mökkikauppa lähti Vihdissä käyntiin vuoden alussa, mikä oli kiinteistönvälitysfirma SKV Vihti/Nummelan myyntijohtaja Kari Pitkäsen mielestä yllättävää. Yleensä mökkien myynti alkaa, kun kevätaurinko alkaa lämmittää eli maaliskuun lopussa tai huhtikuun aikana. Asuntokaupan piristyminen alkoi näkyä jo viime vuoden marraskuussa.

Tänä vuonna Kiinteistövälitysalan Keskusliitto ry:n hintaseurantapalvelun mukaan Vihdissä tehtiin heinäkuun kolmanteen päivään mennessä 12 kiinteistönvälittäjien kautta tehtyä mökkikauppaa. Viime vuonna kauppoja tehtiin yhteensä 22.

Pitkäsen mielestä Vihdissä olisi enemmänkin potentiaalia mökkitonteille, sillä järviä ja tyhjiä paikkoja löytyy. Hän pitää kesäasukkaita tärkeinä kunnalle, koska he käyttävät alueen palveluja.

– Järvien parempi käyttöönotto vaatisi melkein rantakaavoituksen, Pitkänen sanoo. Hänen mielestään Vihdin etuna on kunnan sijainti, koska matkat palveluiden ääreen ja pääkaupunkiseudulle ovat lyhyet. Myös hyvät tieyhteydet ja kaunis luonto houkuttelevat mökkeilijöitä Vihtiin.

– Ei sitä aina itse huomaa, että kuinka hieno luonto täällä on.

SKV:llä on ollut Vihdissä myynnissä mökkejä tänä vuonna Haimoossa, Otalammella ja Hiidenveden ja Enäjärven rannalla. Tällä hetkellä myynnissä on mökki Salmen ulkoilualueella ja rantamökki Lusilassa. Myyntijohtajan mukaan erityisesti rantapaikat ovat olleet kysyttyjä vuodesta toiseen.

Pitkänen kertoo, että Vapaa-ajan asunnon ostajat tulevat lähinnä pääkaupunkiseudulta ja Vihdistä.

– On hyvä, että mökki on järkevän matkan päässä kodista ja työpaikasta, jotta sille tulee käyttöä viikonloppuisin ja iltaisinkin, hän sanoo. Pitkäsen mukaan pääkaupunkiseudun kehyskunnat hyötyvät Helsingistä, sillä mökeille enää harvoin halutaan matkustaa 80 kilometriä enempää.

Elisa Grönholm