Chilit koukuttivat bluesmiehen

Rauno Selamaan chilipensaat kasvavat monta metriä leveiksi, mutta juuret mahtuisivat A4-kokoiselle paperille.

Elisa Grönholm

20 kiloa chilisatoa.

Rauno Selamaa

Pimenta Diomar

Rauno Selamaa

Rauno Selamaa kasvattaa tulisia lajikkeita kasvihuoneessaan.

Rauno Selamaan chiliviljelmiltä saa kerätä satoa joka vuosi yli 100 kiloa. Koska chilit vaativat lämpöä ja valoa, Selamaa kasvattaa niitä kasvihuoneessaan Vihdin ja Nurmijärven rajalla. Yksi kasvi voi tarvita päivässä vettä yli 10 litraa. Ensimmäiset siemenet Selamaa laittoi itämään jo joulun tienoilla, ja nyt kasvihuone koreilee eri punaisen ja keltaisen sävyissä.

– Kasveja ei yleensä kannata talvehdittaa, sillä silloin yleensä myös tuholaiset selviävät yli talven, Selamaa vinkkaa. Ensimmäiset chilit kypsyivät vapuksi.

Selamaalle erilaiset chilireseptit ovat tuttuja, sillä hän kasvattaa chiliä vain omaksi ilokseen. Hän laittaa chiliä erityisesti salsoihin, ja tylsempi lehtikaalikin saa makua tulisesta kaverista.

– Vain mielikuvitus on rajana, Selamaa hehkuttaa. Lisäksi hän kylmäsavustaa, jauhaa ja hapattaa chiliä.

Tällä hetkellä tilalla kasvaa reilu 50 eri chililajiketta. Selamaa on vuosien varrella kokeillut viljellä yli 600 eri chililajiketta. Chilin siemeniä hän saa hankittua netin kautta useimmiten vaihtokauppana.

–  Suomi on villichilien luvattu maa, Selamaa kertoo. Hänellä itselläänkin kasvaa muutama villichili. Capsicum lanceolatum oli kuolemassa sukupuuttoon muutama vuosi sitten, mutta Suomessa innokkaat harrastajat saivat sen säilymään. Viljelijän mielestä hevimusiikki ja chilit liittyvät toisiinsa.

– Niissä on samanlaista hulluutta, hän analysoi. Itse Selamaa sen sijaan soittaa bluesia, ja chilipiireissä Selamaa tunnetaankin nimellä bluesman.

Kerran Selamaa söi maailman vahvimman chilin Trinidad Moruga Scorpionin sellaisenaan. Vertailun vuoksi jalapenon tulisuusaste on 5000 scovillea, kun Scorpionin on 2 miljoonaa.

– Tuntui kuin laittaisi suuhun hehkuvan hiilen, jota ei saa pois. Se oli elämäni karmein kokemus, hän sanoo. Mikä saa aikuisen miehen sitten syömään tulisia chililajikkeita?

– Niihin jää koukkuun, Selamaa kommentoi. Hän kertoo, että chilin sisältämä kapsaisiini liukenee alkoholiin, joten viinaa voi purskutella suussa poltteen helpottamiseksi, mutta se pitää muistaa sylkäistä ulos. Myös jugurtista ja piimästä voi olla hetkellistä apua. Toleranssin kasvuun menee pari viikkoa.

Kaikki chilit eivät suinkaan polta ensi puraisulla, vaan viljelijä kertoo, että esimerkiksi tänä vuonna sadon mukana on yllättävän paljon mietoja chilejä.

– Chili on tuoreena parasta, sillä silloin siinä on vitamiinit tallella.

Elisa Grönholm