Paikalliset

Maaperän hyvinvointi kiinnostaa viljelijöitä

Viljelykierron on oltava monipuolinen ja taloudellisesti kannattava.

Sirkku Puumalan ja Patrick Nyströmin Kotopellolla kasvaa tänä vuonna kevätrapsia.

Elisa Grönholm

Sirkku Puumalan ja Patrick Nyströmin pyörittämä Verkatakkilan tila Herrakunnalla täyttyi perjantaina uteliaista viljelijöistä. Tila oli yksi Järki Pelto -hankkeen tutustumiskohteista. Hankkeessa keskitytään pellon rakenteen ja kasvukunnon parantamiseen sekä luonnon monimuotoisuuteen.

Verkatakkilan tilalla keskusteltiin erityisesti, miten maaperän kuntoon ja tuottavuuteen voidaan vaikuttaa oikeilla valinnoilla ja menetelmillä. Tilalla viljellään tänä vuonna kuminaa, härkäpapua, ruista, mallasohraa, kevätrapsia ja nurmia.

– Maahan täytyy panostaa, Puumala sanoo. Hän kehottaa viljelijöitä keskustelemaan itsensä ja maan kanssa sen käyttötarpeesta. Onnistumiseen ei tunnu olevan vippaskonsteja.

– Tämä on havainnointia. Pitää kysyä itseltään, että miten meni edellisellä kerralla? Puumala selittää. Viljelijöiden mukaan ei voi jäädä jumittamaan vanhoihin tapoihin, vaan luonnon kanssa voi joutua muuttamaan suunnitelmia. Verkatakkilan tilalla oli tarkoitus kylvää rikkatorjunnan jälkeen ohran sekaan apilaa. Ohra kuitenkin pensoi niin paljon, että apilan kylvö siirrettiin ensi vuoteen.

Pariskunta on vielä verrattain keltanokka viljelyn saralla, sillä heillä on takanaan viidet toukotyöt. Tila kuului aikaisemmin Puumalan isälle Arto Puumalalle, joka kasvatti sikoja. Viimeiset siat myytiin pois vuonna 2010, mutta isä auttaa edelleen tilan pyörittämisessä. Hänen mukanaan onkin kulkenut ajatus maan hyvinvoinnista. Tilalla pyritään muokkaamaan maata vain tarpeen mukaan.

Puumala kertoo, että muokkaamalla maahan saadaan luotua vesi- ja ilmatilaa, mutta samalla se vahingoittaa maan pieneliöstötoimintaa. Avainsana maanviljelyssä on tasapaino.

– Ihanne olisi, että maa, kasvi maan päällä ja isäntä tilalla olisivat tyytyväisiä, viljelijät sanovat. Heidän mukaansa haasteita riittää savimaalla aina, ja Vihdissä riittää savimaita. He ovat laskeneet, että joka vuosi tilalla pitäisi avata reilu kaksi kilometriä ojaa. Myös salaojien päät on tärkeä kaivaa esiin.

Viljelijät painottavat, että viljelykierron on oltava monipuolinen ja taloudellisesti kannattava.

– Viljan hinnat eivät houkutelleet tänä vuonna, joten kylvimme enemmän muita kasveja, he kertovat. Maan kasvukunnon kannalta kumina on heidän mielestä mielekäs kasvatettava, mutta he vannovat myös härkäpavun nimeen. Haasteista huolimatta viljelijät uskovat tulevaisuuteen.

– Pellolle täytyy antaa mahdollisuus tarjota satoa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat