Kulttuuri

"Suurisydäminen, erittäin oppinut humanisti" – toimittaja Pirkko Kolben tytär kirjoitti kirjan äidistään

Laura Kolbe kertoi Päivölän kirjallisuuspäivillä äitinsä Pirkko Kolben elämästä.

Laura Kolbe kertoi Päivölän kirjallisuuspäivillä äidistään Pirkko Kolbesta, joka oli tunnettu toimittaja ja pakinoitsija. Laura Kolbe on kirjoittanut äidistään viime vuonna ilmestyneen kirjan Nykyajan nainen: Pirkko ”Pii” Kolbe – äiti ja toimittaja.

Maija-Liisa Nyman

Laura Kolbe on historiantutkija, professori, Helsingin kaupunginvaltuutettu – ja Pirkko Kolben tytär. Pirkko Kolbe puolestaan oli kuulu toimittaja, joka kirjoitti uransa aikana mm. Savon Sanomiin, Suomen Kuvalehteen ja Helsingin Sanomiin. Erityisesti hänet muistetaan teräväkynäisenä ja tunteisiin käyneenä pakinoitsijana nimimerkin Pii takaa.

Pirkko Kolbe kuoli yllättäen kahdeksan vuotta sitten, syyskuussa 2009. Häneltä oli pyydelty muistelmia, mutta hän ei koskaan ryhtynyt niitä kirjoittamaan. Pirkon tytär Laura elämäkerran kuitenkin kirjoitti äidistään tämän kuoleman jälkeen. Kirjan nimi on Nykyajan nainen, ja se ilmestyi viime vuonna.

Laura Kolbe ryhtyi työhön käymällä läpi äitinsä kirjoittamia lehtijuttuja.

– Ajattelin että no niin, tunteet syrjään ja historiantutkija ryhtyy hommiin.

Pelkästään Helsingin Sanomista Kolbe kävi läpi 1800 lehtijuttua. Artikkeleista Kolbe tunnisti lapsuudenkotinsa elämää. Hänen äitinsä kuvasi tyypillisesti oman perheensä elämää aloittamalla artikkelin ”lukija soitti ja kysyi”. Sitten juttu saattoi käsitellä mykkäkoulua suhteen tilan merkkinä tai perheen toisen aikuisen siivoushulluutta.

Mihinkään mutu-tuntumaan Pirkko Kolbe ei juttujaan kuitenkaan pohjannut.

– Äiti kunnioitti tietoa, Laura Kolbe sanoo. Hän arvioi, että Pirkosta tekivät hyvän toimittajan myös loistava kielenkäyttö ja asioihin paneutuminen. Pirkko Kolbe päättikin jo nuorena ryhtyä toimittajaksi. Hän oli tuolloin piikomassa Lontoossa – ja osti kirjoituskoneen eikä turkkia.

Vuoden 1967 keväällä Pirkko Kolbe sai tarjouksen siirtyä Suomen Kuvalehdestä Helsingin Sanomien uuteen Perhe-toimitukseen. Helsingin Sanomista Pirkko Kolbe jäi myös eläkkeelle vain 61-vuotiaana. Hän olisi halunnut vielä jatkaa työssään, ja eläkkeelle joutuminen olikin vaikea paikka.

– Se suisti äidin masennukseen puoleksi vuodeksi.

Perhe-toimituksessa Pirkko Kolbe nosti paljon esiin naisia, äitejä ja lapsia koskettaneita kysymyksiä. Oikeudenmukaisuus oli tyttären mielestä yksi äidin leimallisimpia piirteitä.

– Suurisydäminen, erittäin oppinut humanisti, Laura Kolbe kuvailee äitiään. – Äiti ei koskaan vaatinut keneltäkään mitään, hän ei koskaan moralisoinut. Saimme kaikki elää niin kuin halusimme.

Kolbe ottaa kuitenkin avoimesti esiin myös äitinsä elämän nurjia puolia, kuten avioeron, alkoholin ja sotkuisuuden. Myös tyttären ja äidin suhde oli väliin hankala.

– Äiti oli tunne ja minä olin järki, Kolbe toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Toisenlainen näkökulma sotaan – palkittu sarjakuvataiteilija kertoi Päivölässä kirjastaan6.9.2017 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat