"Ei ollut nettiä, ei telkkaria" – vanhoja esineitä ja satuja mummoista

Satutäti Kristiina Enblom ja luokanopettaja Suvi Saukko opastavat Kuoppanummen koulun 1S-luokkaa Wanhan mummon tarinahetken päätteeksi.

Maija-Liisa Nyman

Kristiina Enblomilla on vieressään vanhoja tavaroita ja kädessään Mummon kone, Jukka Laajarinteen kirjoittama ja Martti Ruokosen kuvittama kirja.

Maija-Liisa Nyman

Miten toimii mankeli? Satutäti näyttää.

Maija-Liisa Nyman

Wanhan mummon tarinahetken aiheena ovat isovanhemmat ja .

Mummi, mummo, mamma, mamu, vaari, ukki, pappa. Monta nimitystä rakkaille ihmisille.

Isovanhemmista puhuttiin maanantaina pääkirjastolla. Wanhan mummon tarinahetken aikana Vihdin kunnankirjaston satutäti Kristiina Enblom kertoi vanhoista esineistä ja lisäksi luki isovanhemmista kertovia satuja.

– Kristiina oli Wanhana mummona viitisen vuotta sitten. Silloin ajateltiin, että tämä toistetaan joskus, kertoo Janika Puolitaival pääkirjastolta. Suomi 100-juhlavuosi tuntui juuri sopivalta ajankohdalta tälle teemalle. Tarinahetkiä kutsuttiin kuuntelemaan Vihdin alakoulujen ensimmäisiä ja toisia luokkia. Kuoppanummen koulun 1S-luokka oli maanantaiaamuna ensimmäinen kuulijaryhmä.

Millaista oli elämä mummojen ja isomummojen lapsuuden aikaan?

– Ei ollut pelejä, ei ollut nettiä, ei ollut telkkaria, Kristiina Enblom sanoo ja jatkaa: – Kaikki tehtiin käsin.

Enblom nostaa esiin tavaroita, joita vanhaan aikaan on tarvittu. Puinen pesulauta, kahvimylly ja puukalikka, joka on toiminut mankelina. Kahvipannu, jonka nokan peittona on metalliläppä.

Kuoppanummen koulun 1S-luokka ihmettelee läppää. Vaikka moni tavara on tuttu tai arvattavissa, läpän merkitys ei heti avaudu ekaluokkalaisille.

– Läppä laitettiin illalla kiinni, jotta torakoita ei mennyt yöllä kahvipannuun, Enblom selittää. – Kun valot sammuivat, torakat lähtivät koloistaan etsimään syötävää.

Osa esitellyistä tavaroista on lainassa Vihdin museolta, osa on kirjaston henkilökunnan omia, sukulaisilta perittyjä aarteita. Esillä on esimerkiksi Puolitaipaleen sukulaisen Amerikasta tuoma malja. Sukulainen lähti Amerikkaan kultaa vuolemaan vuonna 1907. Kultaa ei löytynyt, mutta mies toi tuliaisina susiturkin ja sievän maljan.

Käyttäjän Maija-Liisa Nyman kuva
Maija-Liisa Nyman