Tulossa Veteraanien joulujuhla: Sukupolvien kohtaaminen vielä kerran

Nuorisosihteeri Johanna Haarahiltunen, Päivi Veikkolainen, Maija Huitu ja Sirkka Kemppi suunnittelevat Veteraanien julujuhlaa.

Maria Aittoniemi

Se oli loppusyksyinen tiistai vuonna 1982, kun silloisen nuorisotoimenjohtaja Päivi Veikkolaisen puhelin soi. Soittaja oli Sotainvalidien Veljesliiton Vihdin osaston naisjaoston puheenjohtaja Mirjami Laukas, joka oli ollut myös Vihdin ensimmäinen nuorisotyöntekijä.

– Hän pyysi nuorilta ohjelmaa sotainvalidien joulujuhlaan. Meillä oli samana iltana nuorisojärjestöjen yhteistyökokous ja lupasin kysyä asiaa siellä, Veikkolainen kertoo.

Ja kuinka ollakaan, kun Veikkolainen esitti illalla pyynnön, kokousväen joukosta kuului:

– Mehän voidaan järjestää koko juhla.

Silloin joulujuhlaan kutsuttiin vain Sotainvalidijärjestöön kuuluvat veteraanit puolisoineen. Seuraavana vuonna mukaan kutsuttiin myös sotainvalidien lesket, kolmantena vuonna juhla laajeni koko veteraanisukupolveen Vihdissä.

Marraskuun 21 päivänä järjestetään viimeinen Veteraanien joulujuhla. Viimeinen tässä muodossa, sillä kunniakansalaistemme rivit ovat jo kovasti harvenneet. Juhlaa suunnittelevat Veikkolaisen lisäksi nuorisihteeri Johanna Haarahiltunen, jokaista juhlaa järjestämässä ollut Sirkka Kemppi ja jo nuorena järjestelyissä mukana ollut Maija Huitu partiolippukunta Vihterästä.

Tuleva joulujuhla esiteltiin tarkoituksellisesti juuri menneellä viikolla, sillä se on nimetty nuorisotyön viikoksi.

– Nuorisotyö on myös sitä, että nuoret järjestävät ohjelmaa muille. Haluamme tuoda esiin täällä tehtävän sukupolvien välisen yhteistyön. Se on ollut kantava teema kaikki nämä vuodet, Veikkolainen sanoo.

80-luvulla Veteraanien joulujuhlaan osallistui jopa 600 vierasta. Silloin vieraiden kuljettamisesta huolehtivat paikalliset taksi- ja linja-autoyrittäjät, talkoilla hekin. Veteraanit olivat vielä hyväkuntoisia ja juhlaohjelmaan kuului aina lopuksi tanssia.

– Saattoi siellä taskumattikin kiertää, Veikkolainen nauraa.

Päivi Veikkolainen sanoo, ettei sitä ehkä aina ymmärrettykään, miten suuri merkitys juhlalla on ollut veteraaneille. Hän muistaa eräänkin miehen kertoneen, että hänellä on sodasta jäänyt sirpale päässään.

– Hän sanoi, että 'minulla on siitä ikuinen särky, mutta tässä juhlassa minä sen unohdan'.

Joulujuhlan järjestelyissä ei ole ollut mitään tarkkaa kaavaa, juhla muodostui kulloisenkin vuoden asioista ja ihmisistä.

– Joulun tunnelma ja ilo on aina haluttu saada juhlaan, Veikolainen sanoo.

Juhlien juontajina toimivat aina sen hetken kuuluisat nuoret, kuten uimari Jani Sievinen ja pesäpalloilija Heli Ruoho. Esiintyjinä ovat olleet niin ikään kuuluisat vihtiläiset, kuten Eija-Sinikka ja Antti Raiski, kaikki aina talkoomielellä ja korvauksitta. Jari Sillanpäätäkin on monta kertaa pyydetty, tuloksetta tosin.

– Nyt kun on tämä viimeinen iso juhla, pyysimme kunniavieraaksi Jenni Haukiota, Veikkolainen kertoo.

Veteraanien joulujuhla on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Rouva Haukion osallistuminen juhlaan olisi ollut hyvinkin perusteltua, mutta se ei presidentin puolison ohjelmaan mahtunut.

Käyttäjän maria.aittoniemi@media.fi kuva
Maria Aittoniemi