Paikalliset

Nummelassa valmistetaan seerumia hevosia kiusaavaan vaivaan

Eläinlääkäri Raija Hallamaa väitteli tohtoriksi.

Eläinlääkäri Raija Hallamaa aloitti tutkimukset väitöskirjaa varten noin 20 vuotta sitten.

Vesa Valtonen

Eläinlääkäri Raija Hallamaa on väitellyt tohtoriksi Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Phospholipids in equine summer eczema and its therapy”.

Kyseessä on maailmanlaajuisestikin uusi hoitomuoto hevosen kesäihottumaan. Tutkimuksen tästä Raija Hallamaa aloitti 20 vuotta sitten kun vaiva ilmeni omalla hevosella.

– Kesäihottuma on yleisin hevosen elämänlaatua heikentävä allerginen ihosairaus, johon ei ole ollut sopivaa hoitoa.

Alkuun minulla oli siis teoria.

Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin, että hevosen omasta seerumista tehtävä seerumivalmiste saattaa olla tehokas hoito kesäihottumassa.

Nummelassa eläinlääkärinä työskentelevä ja Pusulassa asuva Raija Hallamaa kertoo, että kesäihottumaa tavataan kaikkialta maailmasta siellä, missä hevoset altistuvat polttiaisten pistoille. Suomessa kesäihottumaa esiintyy yleensä toukokuusta lokakuuhun.

Hallamaa selvitti väitöstutkimuksessaan seerumin rasvoihin kuuluvien, niin kutsuttujen fosfolipidien, eroja kesäihottumaa sairastavilla ja terveillä hevosilla, sekä näiden lipidien käyttöä kesäihottuman hoitoon.

– Fosfolipidit ovat rasvoja, jotka osallistuvat useisiin elimistön puolustusjärjestelmän reaktioihin. Alkuun minulla oli siis teoria, että veren rasvat olisivat tässä asiassa signaali, eläinlääketieteen tohtori avaa tutkimustaan.

– Tutkimuksessani selvisi, että fosfolipidejä sisältävää valmistetta saatetaan käyttää hevosten allergisen ihosairauden hoitoon tehokkaasti ja ilman sivuvaikutuksia. Hoitoa voisi soveltaa myös muihin hevosen allergisiin sairauksiin.

– Oli todella hieno tunne kun olettamukseni osoittautuivat oikeiksi!

Lisäksi Raija Hallamaa kartoitti kesäihottuman kliinistä kuvaa kansallisella hevosrodulla suomenhevosella. Suomenhevosilla kesäihottuma puhkeaa tavallisesti viiteen ikävuoteen mennessä, ja useimmilla oireet olivat kohtalaisen voimakkaita, mutta vain 11 prosenttia kärsi kaikkein vaikeimmista oireista.

– Koska kyseessä on maailmanlaajuisestikin uusi hoitomuoto, oli tarpeellista koota hoitoon liittyvää tietoa pitkältä ajanjaksolta – kokemuksia seerumivalmisteen käytöstä kerättiin 12 vuoden ajalta hevosten omistajien ilmoitusten perusteella

Omistajilta kerätyn tiedon perusteella seerumivalmistetta saaneista hevosista 70 prosenttia oli saanut apua, 16 prosenttia ei saanut apua ja 14 prosenttia omistajista ei ilmaissut selvää kantaa. Haitallisia sivuvaikutuksia ei todettu.

Raija Hallamaan tutkimuksessa selvisi, että hevosen seerumissa runsaimmin esiintyvien fosfolipidien pitoisuudet olivat kesäihottumaa sairastavilla hevosilla merkitsevästi alhaisempia verrattuna terveisiin. Neljän viikon seerumivalmistehoidon jälkeen ei eroa ollut enää.

– Toisin kuin seerumi, sairaiden hevosten seerumivalmiste sisälsi merkitsevästi enemmän näitä fosfolipidejä verrattuna terveiden seerumista tehtyyn valmisteeseen. Lisäksi seerumivalmisteen fosfolipidipitoisuudella ja oireiden voimakkuudella havaittiin selvä yhteys.

Hallamaa kertoo miten kaksoissokkotutkimuksessa neljän viikon tutkimusjakson jälkeen lumevalmisteella hoidettujen hevosten oireet pahenivat merkitsevästi verrattuna seerumivalmisteella hoidettuihin.

– Merkitsevää yhteyttä oireiden voimakkuudella ja sairastumisiällä ei havaittu, eikä myöskään sairastettujen kesien määrällä ja sairauden voimakkuudella.

Kesäihottuman hoitamiseen käytettävää seerumia valmistetaan Nummelassa. Raija Hallamaa työskentelee yhdessä eläinlääkäri Leila Salon kanssa Nummelan torikeskuksessa, Nummelan Eläinlääkärit -nimisellä klinikalla.

– Seerumivalmiste sekoitetaan sokeriin. Seerumia annetaan hevoselle kerran päivässä yhdestä kahteen viikkoon kuukaudessa, Raija Hallamaa esittelee hyvin tyytyväisenä pari vuosikymmentä kestäneen tutkimuksensa tuloksiin.

Väistökirja

ELL Raija Hallamaa väitteli syyskuun lopussa Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Phospholipids in equine summer eczema and its therapy” (Fosfolipidit hevosen kesäihottumassa ja sen hoidossa).

Vastaväittäjänä oli dosentti, apulaisprofessori Petteri Nieminen Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena on professori Outi Vainio.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat