"Ihminen on valo ja varjo yhtä aikaa" – Juho Norrenan kirjassa puhutaan arvojen kääntöpuolista

Nummelalainen opettaja Juho Norrena kirjoitti kirjan arvojen kääntöpuolista.

Maija-Liisa Nyman

Arvojen varjot -kirjassa keskusteluun osallistuvat esimerkiksi Tarja Halonen, Irja Askola ja Sixten Korkman.

Kolme vuotta sitten Juho Norrena opetti pienimpiä koululaisia Kalajoella. Hän teki töitä uudistavalla otteella ja piti päiväkirjaa prosessista äänittämällä ajatuksiaan audiotallenteille.

– Jossain vaiheessa aloin litteroida niitä auki.

Vasta äänitteitä purkaessaan Norrena huomasi, että yksi asia nousi tallenteista vahvasti esiin. Tuo asia oli syyllisyys.

Hän ihmetteli tätä – kunnes tajusi, että syyllisyyden kääntöpuolena on välinpitämättömyys. Jos opettaja pääsisi eroon syyllisyydestä, lakkaisi hän siis samalla välittämästä työnsä laadusta. Tämä oli keskeinen oivallus, joka sysäsi Norrenan seuraaviksi kolmeksi vuodeksi pohtimaan arvoja ja niiden ikäväntuntuisia kääntöpuolia. Pohdinnan tuloksena Norrenalta julkaistiin tänä syksynä kirja Arvojen varjot.

Norrena myöntää, että arvot on aiheena monia tuhansia vuosia vanha ja paljon kaluttu.

– Löysin uuden näkökulman, näin uskallan väittää, kirjailija sanoo.

Norrenan kirja on kuin paneelikeskustelu, jossa on osallistujina kirjailijan itsensä lisäksi esimerkiksi presidentti Tarja Halonen, psykoterapeutti Maaret Kallio, taloustieteen professori Sixten Korkman, piispa Irja Askola ja muusikko Jarkko Martikainen, joka on myös kuvittanut kirjan.

Norrena sanoo, että aina kun oma ajattelu tyssäsi, hän alkoi miettiä, kuka muu asiaa olisi jo mahtanut miettiä.

– Sitten otin rohkeasti yhteyttä ihmisiin ja kysyin, saanko haastatella. Suurin osa vastasi mielellään.

Haastateltujen kommentit jäsensivät ja kirkastivat Norrenan ajattelua, ja ne jäsentävät myös kirjan rakennetta.

– Tieteen ja tiedon asialla olen itsekin, mutta tietokirjojen perusformaatti ei aina ole paras mahdollinen tapa esittää asioita. Tärkeistä asioista pitää voida keskustella.

Norrena sanookin, ettei hänen kirjansa pyri olemaan vastaus. Sen ei ole tarkoitus tuottaa aiheesta kaikkea tietoa – vaan avata ovia ja peilata ajatuksia.

Arvojen – kuten rohkeuden ja oikeudenmukaisuuden – varjoista ei juuri puhuta. Varjot kuitenkin kuuluvat elämään. Ne eivät myöskään ole pelkästään paha asia, vaan ne toimivat esimerkiksi varoittajina.

– Paljon energiaa käytetään siihen, että peitellään omia pelkoja ja syyllisyyksiä, Norrena sanoo ja huomauttaa, että tämä pätee sekä yksilöön että yhteisöön.

– Kätkeminen heijastuu tunnesäätelyyn ja tekee paljon hallaa. Kun antaa nimen varjolle, on jo pitkällä. Ihminen on valo ja varjo yhtä aikaa.

Eniten Norrena käsittelee kirjassaan syyllisyyttä – tunnetta, joka oli lähtökohtana koko projektille. Hän on itse opetellut viime vuosina tunnistamaan tunteitaan ja toimintatapojaan ja käymään niitä läpi.

– Ihmiset ovat itsepetoksen mestareita, mutta toivon, että olen nyt enemmän sinut tunteideni kanssa.

Käyttäjän Maija-Liisa Nyman kuva
Maija-Liisa Nyman