Lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja: "Lukiolaiset hankkikoot laskutikkunsa itse"

Sari Metsäkivi ja Anu Rajajärvi ennen kokouksen alkua. Vielä kunnanhallituksen kokouksessa Metsäkivi oli Rajajärven kanssa yhtä mieltä lukiolaisten kannettavien määrärahasta.

Maria Aittoniemi

Esitys määrärahan korvamerkitsemisestä lukiolaisten tietokoneisiin tyrmättiin maanantaina kunnanvaltuustossa

80 000 ja esitys ohi lautakunnan. Se oli liikaa kunnanvaltuuston enemmistölle, vaikka kunnanhallitus olikin esityksestä aikanaan yksimielinen. Kyse oli Vihdin ensi vuoden talousarviosta, johon kunnanhallituksen kokouksessa demarien Anu Rajajärvi teki lisämäärärahaesityksen. Tuolla 80 000 eurolla hän esitti ostettavan lukion aloittavien opiskelijoiden käyttöön kannettavat tietokoneet, jotka opiskelijat voisivat kirjoitusten päätteeksi ostaa itselleen tai ne kierrätettäisiin perusopetuksen oppilaiden käyttöön.

Vaikka kunnanhallituksessa on mukana keskustalaisia valtuutettuja, esitys ei Keskustalle kelvannut valtuuston kokouksessa. Lisämääräraha on esityksessä osoitettu lasten- ja nuorten lautakunnalle, mutta korvamerkitty lukiolaisten kannettaviin. Lautakunnan puheenjohtaja Kari Viherkanto sanoi ryhmäpuheenvuorossaan, että Keskusta hyväksyy lisämäärärahaesityksen, mutta haluaa siihen muutoksen siten, että määräraha osoitetaan tvt-laitteisiin, joiden hankinnasta päättää lautakunta.

– Kohtuuton puun takaa tuotu esitys, Viherkanto (kesk.) suomi kunnanhallituksen esitystä ja muistutti, että kyseessä olisi "linjapäätös, joka jatkuu hamaan maailman tappiin."

Viherkanto ja Keskusta saivat tuekseen valtuuston oikean laidan ja kunnanhallituksen esitys hyväksyttiin Keskustan vaatimin muutoksin.

Alkuperäisen esityksen tehnyt Demarien Anu Rajajärvi sanoi yllättyneensä, että asiaa "vielä säädetään erilaisin korulausein täällä valtuustossa".

– Muistutan vielä, että kunnanhallituksen päätös oli yksimielinen. Summana esitetty ja hyväksytty 80 000 euroa on vain puoli promillea lasten ja nuorten lautakunnan budjetista, Rajajärvi sanoi.

Hän toi vielä ennen lopullista päätöstä faktoja valtuutettujen tietoon.

– Yksinkertaisesti jokainen lukiolainen tarvitsee läppärin selvitäkseen lukion läpi. Satsausta tarvitaan siis tässä ja nyt.

Ylioppilaskirjoituksissa siirrytään kokonaan sähköisiin kokeisiin kevään 2019 aikana. Lisäksi uusi opetussuunnitelma edellyttää henkilökohtaista tietokonetta opiskelijoilta.

– Jos lukiolaisten täytyy hankkia tietokoneet itse, se asettaa opiskelijat eriarvoiseen asemaan. Kaikilla perheillä ei ole varaa hankkia tietokonetta, sillä kirjat, laskin ja muut koulutarvikkeet nielevät sievoisen summan. Lukiolaisten liitto on esittänyt huolensa lukiokoulutuksen kalleudesta.

Viherkannon mukaan kunnanhallituksen esitys 80 000 eurosta on alimitoitettu ja hän sanoi sellaisten koneiden, joilla voi osallistua ylioppilaskirjoituksiin, maksavan kaikkiaan 120 000 euroa.

Rajajärvi kertoi Sivistyskeskuksen tvt-asiantutijan arvioineen tarvittavien koneiden kustannuksiksi jotain 63 000 ja 120 000 euron väliltä.

– Siispä hintahaarukka, jonka esitimme ja hyväksyimme, on realistinen. Mutta, jos haluamme satsata vielä parempiin koneisiin, sekin käy, Rajajärvi kuittasi.

– Lukion oppilaat hankkivat laskutikkunsa ja koneensa itse ja menevät sillä, sanoi Viherkanto ja ehdotti, että "lukioporukalle hankitaan kymmenen konetta, joita voivat sitten lainata".

Käyttäjän maria.aittoniemi@media.fi kuva

Maria Aittoniemi