Vihtiläinen Martti Kilpeläinen on nyt musiikkineuvos

Martti Kilpeläinen soitti harmoonilla Harmoonit soikoon! -näyttelyn avajaisissa viime vuoden kesäkuussa.

Elisa Grönholm

'Hän otti kaikki halukkaat soittajat mukaan.'

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö myönsi viime perjantaina musiikkineuvoksen arvonimen vihtiläiselle Martti Kilpeläiselle.

Kanttori, director cantus, director musices Martti Veli Johannes Kilpeläinen on seurakunnan tekemän esityksen mukaan tehnyt Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen ansiokkaan uran kirkkomuusikkona.

Kanttorin moninaisten tehtävien ohella hänen toimintansa on keskittynyt harrastajapohjalta tehdyn puhallin- ja orkesterimusiikin kehittämiseen.

Tästä esimerkkinä on hänen 1980 -luvulla Haapaveden kanttorina toimiessaan saavuttamansa YLE:n harrastemusiikin kunniapunnus vuonna 1980 sekä puhallinorkestereiden Suomen mestaruus vuonna 1983.

Vihdin seurakunnassa Martti Kilpeläinen jatkoi orkesterityötä ja kasvatti jo aiemmin perustetusta soitinyhtyeestä, Kapellista, lähes sinfoniaorkesterin kaltaisen soittajiston.

Hänen erityinen ansionsa perustelujen mukaan on, että hän etsi harvinaisiakin teoksia ja sovitti ne orkesterilleen sopivaksi.

– Hänen työskentelylleen ominaista oli, että hän otti kaikki halukkaat soittajat mukaan toimintaan, ja teki kunkin teoksen orkestroinnin niin, että jokaiselle riitti omaa tasoa vastaavaa soitettavaa.

Kuvaavaa Tasavallan Presidentille tehdyn anomuksen mukaan on, että Kapellin soittajat koostuivat seitsemänvuotiaasta aloittelijasta musiikin ammattilaisiin asti.

Martti Kilpeläisen ohjauksen kautta on satoja soittajia koulutettu musiikin maailmaan. Monet heistä ovat jatkaneet korkealle ammattilaistasolle ja jopa suurten sinfoniaorkesterien äänenjohtajiksi saakka.

Kapelli on seurakunnan tekemän anomuksen ollut sekä orkesterin muusikoille että sen musiikin rakastajille upea mahdollisuus tutustua musiikin suurteoksiin, kuten Mozartin ja Verdin Requiemiin.

Näissä vaativissa suurteoksissa oli mukana myös Martti Kilpeläisen perustama ja johtama Vihdin Kantaattikuoro, usein yhteistyössä Hyvinkään Oratoriokuoron kanssa.

– Martti Kilpeläisen innostava ote, rakkaus musiikkiin, laaja musiikin- ja historiantuntemus, sekä syvä kristillisyys ovat jättäneet tuhansien ihmisten sydämiin kiitollisuuden hänen tekemäänsä työtä kohtaan, seurakunnan tekemässä anomuksessa todettiin.

Seurakunnan puolesta anomuksen teki kanttori Ulla Eho-Saario.

Vesa Valtonen