Paikalliset

VIHDIN UUTISTEN LUKIJAKIRJOITUS: Hakevoimaloiden pienhiukkaspäästöt ja niiden vähentämismahdollisuudet Vihdissä

VTT tutkimuskeskus Oy (entinen valtion tekninen tutkimuslaitos) on julkaissut jo vuonna 2005 tiedotteen - pienhiukkaspäästöt ja niiden vähentämismahdollisuudet Suomessa. Kyseisessä asiakirjassa on esitetty silloista tunnettua tietoa mm. hakkeen ja turpeen polttamisen aiheuttamista hiukkaspäästöistä. Tähän asiakirjaan tukeutuen tahdon tuoda Vihdin kunnan päättäjille ja asukkaille tiedoksi seuraavaa:

Vihdin kirkonkylälle sijoitettavaksi suunnitellun hakelämpövoimalan arvioitu vuosittain tuotettava energiamäärä on 4500 MWh = 4500 000 kWh. Tarvittava hakkeen määrä on tällöin arviolta 5625 kuutiometriä. Se on 140 kuorma-autolastia haketta, mikäli yhteen autoon menisi 40 kuutiota kerrallaan. Arinakattilassa poltettavan hakkeen pienhiukkaspäästöt ovat 0,5 – 3 g kuutiometrille. Mikäli pienhiukkaspäästöt olisivat esimerkiksi 2,0 g kuutiometrille nostaisi Vihdin kirkonkylän hakevoimala maksimiteholla (1,5 MW) toimiessaan 4500 000 kuutiometrin ilmatilavuuden hiukkaspitoisuuden 20 mikrogrammaa/kuutio ylittävälle tasolle. Se tarkoittaisi pakkasella, jolloin ilma ei liiku tuulen voimasta, 300 m säteellä olevaa teoreettista n. 50 metrin korkuista ilmatilaa laitoksen ympärillä, joka muodostuisi 24 tunnin kuluessa. Mikäli kattilassa poltetaan hakkeen seassa turvetta tulisi huomioida turpeen huomattavasti korkeammat hiukkaspäästöt 2 – 10 g kuutiometriltä. Turpeen ilmastovaikutuksen on arvioitu olevan sama kuin kivihiilellä.

Asutustaajamiin sijoitetut - puhdistuslaitteita vailla olevat - megawattien tehoiset hakevoimalat tulisi sijoittaa kauemmaksi asutuksesta. Mikäli kaikesta huolimatta kuntapäättäjät sallivat näiden laitosten sijainnin ihmisten kotien välittömässä läheisyydessä, ne tulisi varustaa parhailla mahdollisilla puhdistuslaitteilla. Tällaisia ovat VTT:n julkaisun mukaan sähkö- tai kuitusuodatin (suodatinletkut). Syklonipuhdistimet eivät puhdista alle 5 mikrometrin kokoisia hiukkasia ja ovat siten tehottomia.

Suomessa on arvioitu, että pienhiukkasten takia kuolee ennenaikaisesti noin 1300 henkeä vuodessa. Se on enemmän kuin tieliikenteessä. Lisäksi kymmenillä tuhansilla pahenevat astmaan tai infektioon liittyvät hengitystieoireet. Alle 2,5 mikrometrin kokoiset pienhiukkaset pääsevät tunkeutumaan keuhkorakkuloihin ja mikrometrin kokoluokkaa olevat jopa verenkiertoon.

Pienhiukkasten on todettu olevan erityisen haitallisia terveydelle ja sen vuoksi Euroopan unionissa on otettu käyttöön raja-arvojen rinnalle väestön pienhiukkasaltistumisen pitoisuuskatto ja altistumisen vähennystavoite. Ilman pienhiukkasraja-arvot ovat Euroopan unionin sitovimmat ilmanlaatunormit. Mikäli ne ylitetään se tarkoittaa pienhiukkaslähteen poistamista. Tämä kaikki velvoittaa ja koskee myös kotikuntaamme Vihtiä.

VTT:n julkaisu on luettavissa ”netissä” osoitteessa: http://www.vtt.fi/inf/pdf/tiedotteet/2005/T2300.pdf

Puhtaan ilman puolesta

PS. Kannatan kotimaisten uusiutuvien polttoaineiden laajamittaista käyttöönottoa. Mitä suurempia laitokset ovat, sen paremmin niitä voidaan hallita ja palaminen on puhdasta, puhdistuslaitteet asianmukaisia ja päästöt siten pieniä. Mutta ei taajamiin. Asu siellä, missä elät….

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

VIHDIN UUTISTEN LUKIJAKIRJOITUS: Jätteenpolttolaitos1.12.2017 21.00
Vihdin Campuksen lämpölaitoksen suunnitelmia esiteltiin. Asukkaat: ’Hyvä hanke, väärä paikka’16.11.2017 09.49

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat