Paikalliset

Ensimmäisen kerran Vihdissä: Bachin jouluiloittelu esitetään Vihdin kirkossa

Vihdin kirkko

ARKISTOKUVA/Vesa Valtonen

Kuningas tulee! Jättäkää kaikki huolet ja murheet sikseen, nyt kaikki valmiiksi, juhlat pystyyn ja laulut soimaan! J.S.Bachin jouluoratorio, kantaatit 1-3, esitetään Vihdin kirkossa torstaina 21.12. klo 19 alkaen.

Jouluoratorio alkaa patarummun lyönneillä. Eikä sattumalta: aikoinaan voimakkaat lyönnit oveen olivat merkki siitä, että kuningas on tulossa.

Ajatonta ja kirkasta kauneutta.

Kun ovi aukeaa, riemullinen soitto ja laulu saattelevat arvovieraan sisään. Jouluoratoriossa on säkenöivän taivaallista, lapsenomaista riemua kuin kerholapsilla kapuloita soittaessa.

Siinä on ajatonta ja kirkasta kauneutta, iloa ja lohdutusta. Se tuo taivasta maan päälle.

Bachin Jouluoratorio on kuuden kantaatin sarjan muodostama kirkkomusiikin suurteos. Vihdissä esitetään nyt kolme ensimmäistä kantaattia.

Se on yksi Bachin rakastetuimmista ja eniten esitetyistä teoksista, jonka kuuleminen on eri puolilla maailmaa lukemattomille ihmisille joulun alkamisen edellytys.

Sen kuuleminen kotikirkossa Vihdissä on nyt mahdollista tiettävästi ensimmäistä kertaa, ja vielä omin voimin esitettynä!

Evankelista ja kuoro kuljettavat juonta eteenpäin. Evankelistan tekstit ovat suoraan Luukkaan evankeliumista. Aarioissa pysähdytään kuuntelemaan yksilön näkökulmaa.

Kuoron koraalit ovat ikään kuin kommentoivia keitaita tapahtumiin. Ensimmäinen kantaatti käsittelee Jeesuksen syntymän hetkeä.

Se alkaa patarumpujen ja trumpettien hehkussa riemullisella ilotulituksella "Jauchzet, frohlocket" ja päättyy Enkeli taivaan -melodiaan perustuvaan herkkään koraaliin.

Toinen kantaatti alkaa suloisella paimenlaululla, sinfonialla, ja se kertoo paimenista kedolla vartioimassa yöllä laumaansa, ja enkelin ilmoituksesta heille. Kolmas kantaatti päättää jouluyön kertomuksen suorastaan riehakkaaseen ylistykseen.

Solisteina ovat Helianna Herkkola, Pia Innala, Niall Chorell ja Toni Hintsala.

Sopraano Helianna Herkkola nuori sopraano, vastavalmistunut lauluopintojaan jatkava kirkkomusiikin maisteri ja myös Kamarikuoron laulunopettaja, on ihastuttanut Vihdissä aiemmin jo Johannes-passion ja virsidraama Salvatin solistina.

Altto Pia Innala on pitkän linjan monipuolinen muusikko, kanttori, kuoronjohtaja, alttosolisti ja laulunopettaja, joka säväyttää syvällä ja lämpimällä altollaan.

Tenori Niall Chorell on irlantilais-suomenruotsalainen alun perin rock- ja katumuusikko, joka päätyi monien vaiheiden jälkeen yhdeksi kysytyimmistä oratorio- ja passiosolisteista. Hänen lyyrinen tenorinsa sopii täydellisesti juuri barokinajan musiikkiin.

Kirkkomusiikin ja laulun opiskelija, bassobaritoni Toni Hintsala on Heliannan tavoin ollut jo kaksi kertaa Johannes-passion solistina, ja herättänyt ihmetystä ja ihastusta syvän tummalla, mutta samalla lämpimällä ja lyyrisellä äänellään.

Vihdin Kamarikuoro on jälleen laajentanut ohjelmistoaan kirkkomusiikin merkkiteosten parissa kuulijoiden iloksi. Orkesteri on tällä kertaa pyritty kokoamaan lähialueen soittajista.

Mukana on sekä ammattilaisia että taitavia amatöörimuusikoita. Jousisoittajien lisäksi orkesterissa soittaa kolme trumpetistia, kaksi huilistia, neljä oboistia, patarumpali ja urkuri. Esityksen johtaa Jorma Hannikainen.

Esityskieli on saksa ja suomenkieliset teksti ovat käsiohjelmassa. Esitys kestää noin 1,5 tuntia. Nummelasta pyritään järjestämään kuljetus kaikille halukkaille autottomille, ilmoittautuminen [email protected] tai p. 09 3478500.

Lippuja saatavana kuorolaisilta tai Vihdin Kirja-Aitasta, ovelta tuntia ennen esitystä, hinta oman arvion mukaan 1/5/10/20 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat