Paikalliset

Elävä tuli vaatii aina valvovat silmät: Muista turvallisuus myös joulun aikana

Klaus Nurmi

– Tunnista kotisi vaaranpaikat. Ehkäise tapaturmat ja tulipalot. Varaudu onnettomuuksiin ja tulipaloon. Toimi oikein ja turvallisesti kotona ja harrastuksissa sekä hanki ja pidä yllä alkusammutus- ja ensiaputaitoja.

Muun muassa näin neuvoo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos.

Ohjeiden mukaan kodin turvallisuuden kannalta tärkeintä on pitää huolta läheisistään sekä asunnon yleisestä siisteydestä: kotona pitäisi olla toimiva palovaroitin ja alkusammutusvälineet, kuten sammutuspeitto, käsisammutin tai sankoruisku.

Alkusammutustaidot ovat tärkeät, sillä tulipalon sattuessa omassa asunnossa on aikaa alkusammutukseen ja pelastautumiseen vain kahdesta neljään minuuttia.

Pelastuslaitokselta muistutetaan, että on erittäin tärkeää suunnitella ennalta miten asunnosta voi poistua turvallisesti hätätilanteessa ja käydä läpi turvallisuusasioita yhdessä koko perheen kanssa.

Kodin turvallisuus on paljon muutakin kuin paloturvallisuuden huomioimista.

Pelastuslaitoksen ohjeiden mukaan turvallisessa kodissa ehkäistään ennalta tapaturmia, pidetään huolta sekä ihmisistä että rakennusten turvallisuudesta ja käytetään turvavarusteita myös vapaa-ajan harrastuksissa.

Turvallisessa kodissa on varauduttu myös normaaliajan häiriötilanteisiin, kuten myrskyihin, tulviin ja pitkiin sähkökatkoksiin.

Häiriötilanteita varten kannattaa ylläpitää kotivaraa. Kotivara sisältää muun muassa vettä, ruokaa, ensiaputarvikkeita, lääkkeitä, radion, taskulampun paristoineen sekä hieman käteistä rahaa, jotta kotona on tarvittaessa mahdollista selvitä muutamia päiviä ilman sähköjä ja kaupassa käyntiä.

Suomessa rakennukset rakennetaan turvalliseksi useiden eri lakien, määräysten ja ohjeiden mukaan. Rakennuksen käyttöönoton jälkeen on sen omistaja ja haltija (asukas) velvollinen huolehtimaan rakennuksen ja siihen liittyvien laitteiden turvallisuudesta ja toimintakunnossa pitämisestä.

Rakennuksen omistajan ja haltijan on huolehdittava osaltaan muun muassa siitä, että tulipalon vaara on vähäinen, rakennuksesta päästään turvallisesti poistumaan, kulkureiteillä ei säilytä helposti syttyviä tavaroita, nuohous on suoritettu lain edellyttämällä tavalla ja rakennuksessa on riittävä määrä toimivia palovaroittimia.

Ohjeita

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on antanut nipun ohjeita jouluksi.

Niiden mukaan fiksu tarkistaa, mitkä monista jouluvaloista ovat sisä- ja mitkä ulkokäyttöön. Jos tässä tekee ns. ristiinkytkentöjä, seurauksena voi olla sähköisku tai tulipalo.

Järjestön ohjeiden mukaan elävä tuli vaatii aina valvovat silmät.

Kynttilöitä ei siis jätetä valvomatta palamaan. Tuikut puolestaan tarvitsevat keskenään viiden sentin turvavälin, jotta ne eivät sytytä toisiaan kauttaaltaan palamaan.

Ulkoroihut sijoitetaan vähintään kolmen metrin päähän kulkutiestä, jotta tuli ei pääse tarttumaan ohikulkijoiden helmoihin tai housunpuntteihin.

Rakennuksiin pitää olla etäisyyttä tulen koosta riippuen kolmesta kymmeneen metriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat