Puheenaihe

Oskarin arvoinen roolisuoritus – katso otos pukuhuoneesta 95-elokuvasta

URHEILU Elokuvateattereihin pian saapuvassa 95-elokuvassa palataan historialliseen voittoon.

Isänsä poika. Janne ja Oskari Ojasen yhdennäköisyys paistaa kaukalossa ja sen ulkopuolella.

Paivi Tuovinen

Joulupäivänä ensi-iltansa saavassa 95-elokuvassa nähdään monta näyttelijädebyyttiä.

Ennen kuvauksia lähinnä jääkiekkokaukalossa kunnostautuneelle Oskari Ojaselle filmaaminen oli varmasti mieleenpainuva kokemus, esittihän hän elokuvassa omaa isäänsä, kiekkolegenda Janne Ojasta.

Kutsu elokuvaan tuli Suomi-sarjan Nokian Pyryssä uraa luovalle Oskarille, 22, täysin puskista. Kiekkoilija istui fysiikan tunnilla puhelimen soidessa.

– En osannut odottaa ollenkaan sitä. Aluksi siitä tuli outo ja sanaton fiilis, Ojanen muistelee.

– Taisin lopulta sanoa, että ei taidot riitä näyttelemään. Aleksilla (ohjaaja Aleksi Mäkelä) oli kuitenkin hyvät myyntipuheet.

Rooli ei ollut ensikertalaiselle haastavimmasta päästä. Näyttelijän ja roolihahmon eleet ovat kentällä – ja siviilissäkin – huomattavan samankaltaiset.

– Samassa perheessä kasvaessa toisen maneerit ovat tulleet tutuksi ja tarttuneet. Niskojen naksuttelu on ehkä se selkein, Ojanen kertoo.

 

Nuorempi Ojanen ei ollut syntynytkään isän nostaessa pokaalia kohti Globenin kattoa. Sinivalkoinen kansanjuhla on kuitenkin tullut myöhemmin tutuksi.

Suomessa ei voinut 90-luvulla, jos vielä nykyäänkään, välttyä näkemästä väläyksiä kuuluisasta 4–1-voitosta.

Nuorempi Ojanen kertoo nähneensä ottelusta runsaasti parhaimpia paloja, mutta katsoneensa finaalin vain kerran alusta loppuun.

Maailmanmestaruus ei merkittävyydestään huolimatta kuulunut myöskään tamperelaisperheen ruokapöytäkeskusteluihin.

– Isällä ei ole tapana leijua, joten ei se voitto hirveästi esillä ole ollut. Roolin saatuani rupesin kyselemään enemmän kisojen tapahtumista, Ojanen kuittaa.

95-elokuva

25.12. ensi-iltansa saava elokuva kertoo Suomen ensimmäisestä jääkiekon maailmanmestaruudesta.

Aleksi Mäkelän ohjaaman filmin pääosissa nähdään muun muassa Jon-Jon Geitel (Saku Koivu), Akseli Kouki (Ville Peltonen), Joel Hirvonen (Timo Jutila) ja Jens Hulten (Curt Lindström).

Elokuvan näyttelijäkaartiin valittiin ammattinäyttelijöitä ja jääkiekkoilijoita. Kultajoukkueessa pelanneen ja kuvauksissa jääkiekkoasiantuntijana toimineen Jere Lehtisen mukaan valinnoissa mietittiin näyttelijäntaitojen lisäksi yhdennäköisyyttä. Pelaajia näyttelevien piti myös pärjätä kaukalossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat