Paikalliset

Vammaisjärjestöt huolissaan: Karviaisen kuljetukset keskitetään, asiakas ei sitten voi valita omaa taksia

Asiaa valmistellaan erittäin kiireellisenä

Vammaispalvelulain mukaiset kuljetukset kilöpailutetaan Karviaisen alueella. Asiaks ei voi enää valita kyytiään, kuten tähän asti on voinut.

arkisto/Esko Artell

Karviaisen kuljetukset kilpailutetaan. Kuntayhtymän yhtymähallituksen viime viikkoisen päätöksen mukaan todennäköisimpinä vaihtoehtoina ovat tällä hetkellä Karviaisen oma kilpailutus tai Helsingissä organisoitavaan kilpailutukseen ja matkojen yhdistelyyn mukaan pyrkiminen.

Vammaispalvelulain mukaan kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista.

Vihdissä nämä kuljetuspalvelut on järjestetty pääosin yksilöllisellä taksikortilla. Käytännössä tämä on tarkoittanut, että asiakas on voinut itse valita ja tilata taksin, jolla kulkea.

– Sosiaalihuoltolain muutoksen myötä asiakkaiden oikeus liikkumisen tukeen on laajentunut. Mitään asiakasryhmää ei voida kategorisesti rajata pois, mikä aiheuttaa sen, että vanhoja ohjeita ei voida enää sellaisenaan soveltaa, Karviaisen yhtymähallitus toteaa.

Perusturvakuntayhtymä Karviaisessa toimii liikkumista tukevia palveluja kehittävä työryhmä, jossa on jäseniä ikäihmisten ja työikäisten palvelulinjalta. Työryhmän tehtävänä on kehittää liikkumista tukevia palveluja huomioiden ensisijaisesti sosiaalihuoltolain mukainen ohjaus ja saattajapalvelu.

Liikkumista tukevien palvelujen muutostarpeeseen vaikuttaa Karviaisen mukaan myös se, että Laki liikenteen palveluista muuttuu kesällä 2018. Lakimuutoksen vaikutuksesta taksimatkojen hinnat vapautuvat eli taksojen määrittely lakkaa. Työryhmässä on todettu, että palvelun kilpailuttaminen kuntien kanssa yhdessä on mahdollista vasta kolmen vuoden päästä. Kuntien kanssa ollaan kuitenkin yhteistyössä kehittämässä palvelulinjoja ja kutsuliikennettä.

Alun perin yhteiskilpailutusta suunniteltiin pääkaupunkiseudun kuntien välisenä, mutta se on sittemmin laajentunut ja kiinnostuksensa ovat ilmaisseet Vantaa, Kirkkonummi, Kauniainen, Sipoo, Porvoo ja Keski-Uusimaa sekä mahdollisesti Espoo. Tuohon yhteiskilpailutukseen on vielä mahdollista ilmoittaa kiinnostuksensa.

Helsinki tekee kiinnostuksen ilmaisseiden kuntien tietojen perusteella ratkaisun siitä, mitkä kunnat voidaan ottaa mukaan lopulliseen yhteistyöhön. Siihen mihin matkojen yhdistelyä laajennetaan vaikuttaa se miten hyvin reittejä voidaan järjestää. Tavoitteena on siis suhteellisen eheä maantieteellinen alue ja kokonaisuus, jolle matkojen yhdistelyn laajentaminen onnistuu mahdollisimman hyvin.

Tämä kuntien yhteistyö on tulkittu siten, että koko Uusimaa olisi tekemässä yhteiskilpailutusta. Tästä syystä joukko vammaisjärjestöjä on ilmaissut huolensa siitä, että kuljetuspalvelujen kilpailutusta valmistellaan osana mahdollista maakuntaja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta salassa järjestöiltä. Kannanotoissa on myös esitetty näkemys, että matkojen yhdistely ei toimisi.

Karviaisen yhtymähallituksen näkemyksenä on, että tonnäköisimpinä vaihtoehtoina kilpailutukselle ovat tällä hetkellä Karviaisen oma kilpailutus tai pyrkiminen mukaan Helsingissä organisoitavaan kilpailutukseen ja matkojen yhdistelyyn.

Ensimmäinenkin vaihtoehto sisältäisi kutsuliikennejärjestelmän, joka toteutettaisiin Vihdin ja Karkkilan kanssa yhteistyönä. Toinen vaihtoehto toisi tehokkuutta ainakin pääkaupunkiseudulle suuntautuvien matkojen yhdistelyyn ja siten taloudellisia hyötyjä. Kiinnostus yhteistyöhön pitäisi ilmaista jo ennen vuoden loppua ja päätös järjestämisvastuun siirtämisestä pitäisi tehdä tammikuussa. Ennen tammikuun hallituksen käsittelyä suunnitelma pitäisi käsitellä Karkkilan ja Vihdin vanhus- ja vammaisneuvostoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat