Paikalliset

Joukko vihtiläisiä vaatii puolueettomia tutkimuksia koulujen sisäilmasta

Vetoomuksen mukaan monet lapset ja opettajat oireilevat.

Ärsyttävästä sisäilmasta pidettiin Vihdissä seminaari huhtikuussa. Ida Välimaa (vas.), Päivi Åhlgren ja erikoislääkäri Tiina Tuomela olivat hyvin tyytyväisiä teemailtaan.

Vesa Valtonen

Pitkälti yli 20 allekirjoittajaa vaatii Vihdin kouluille puolueettomia sisäilmatutkimuksia ja rakennetutkimuksia sekä välittömiä toimenpiteitä jo kouluissa oireilevien terveyden suojelemiseksi.

Perusopetuslakiin ja lapsen oikeuksiin vedoten allekirjoittajat vaativat Vihdin kuntaa järjestämään kouluissa oireileville väistötilat viivyttelemättä.

Ongelmaa ei voi kieltää, se on olemassa.

Allekirjoittajien mielestä oireista päätellen Vihdissä on monessa koulussa sisäilmaongelma.

– Monet lapset oireilevat, opettajat oireilevat. Sisäilmasairaus on vakava asia ja altistuminen voi aiheuttaa

sairauksia kroonisesta tulehduksesta vaikka syöpään asti, vaatimuksessa todetaan.

Vihdissä tämän hetkinen toimintamalli sisäilmaongelmissa on allekirjoittajien mielestä liian hidas ja vanhemmille välittyy tunne että kunta hidastelee tahallaan eikä välitä lasten terveydestä.

– Oireilijoita on, niin oppilaita kuin opettajia joten ongelmaa ei voi kieltää, se on olemassa. Rakennuksissa oireilevat sairastuvat niissä oleillessaan koko ajan pahemmin.

Vaatimuksessa muistutetaan, että sisäilman ollessa terveydelle haitallista altistuvat tietenkin myös ne henkilöt jotka eivät välittömästi oireile ja jossain vaiheessa kun altistus on jatkunut riittävän kauan voi heillekin puhjeta sisäilmasairaus.

– Oireilijat täytyy saada puhtaisiin tiloihin. Tarvitaan väistötilat, viivyttelemättä.

Allekirjoittajat ehdottavat parakkien hankkimista niin Nummelaan kuin Vihdin kirkonkyläänkin.

– Koska toivotuissa väistötiloissa kyse on oppilaiden terveydentilan vaatimista erityisistä opetusjärjestelyistä, tulee kunnan järjestää myös maksuton koulukuljetus oppilaille joilla näihin väistötiloihin täyttyy koulukuljetusta koskevat kriteerit ja jotka eivät voi oireilunsa vuoksi lähikouluansa käydä.

Vaatimuksen mukaan nyt on Vihdin kunnan aika myöntää tämä monia kouluja, monia ihmisiä koskettava ongelma.

– Vaadimme kouluihin puolueettomia sisäilman ja rakenteiden tutkimuksia puolueettoman tahon valvonnassa tehtäväksi. On aika ajatella kauaskantoisesti ja pelastaa vihtiläisten lasten terveys ja tulevaisuus, viivyttelemättä.

– Meitä vanhempia on monia, joiden lapset oireilevat kouluissaan emmekä aio tyytyä tämänhetkiseen tilanteeseen jossa asioista suorastaan vaietaan ja lapset edelleen vain sairastuvat kouluissaan. Toivomme että Vihdin kunta ymmärtää ongelman vakavuuden ja kiireellisyyden kun kyseessä on lasten terveys, allekirjoittajat tähdentävät.

– Odotamme pikaista vastausta ja kirjallista valitusoikeudellista päätöstä siitä miten Vihti aikoo nyt toimia koulujen sisäilman ja rakenteiden tutkimiseksi sekä erityisten opetusjärjestelyjen järjestämiseksi oireileville oppilaille, allekirjoittajat vaativat.

Jokikunnan koulu

Kunnanhallitus päätti maanantaina 18.12., että Jokikunnan koulun toiminta järjestetään väliaikaisesti tammikuun kahdeksannesta päivästä alkaen väistötiloissa koulun sisäilman tutkimiseksi, tilojen siivoamiseksi ja välittömien jatkotoimenpiteiden arvioimiseksi ja tekemiseksi.

Kunnanhallitus valtuutti sivistysjohtajan tekemään tarvittavat järjestelyt Jokikunnan koulun toiminnan siirtämiseksi väistötiloihin sekä kaavoitus- ja teknisen lautakunnan päättämään tarvittavista vuokrasopimuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat