Puheenaihe

Naisen euro onkin 76 senttiä – miesten keskipalkka neljänneksen naisia parempi

Naisten keskipalkkaa pienentää se, että naisvaltaisilla aloilla on usein huonompi palkka kuin miesvaltaisilla.

arkistokuva/Päivi Tuovinen

Keskimäärin suurimmat ansiot, 4 000 euroa kuukaudessa, ovat yksityisellä sektorilla työskentelevillä nelikymppisillä miehillä. Yli 4 000 euroa ansaitsi noin joka viides.

Pienimmät ansiot ovat työuraansa aloittelevilla 20–30-vuotiailla naisilla. Heidän keskimääräinen ansionsa oli reilut 1 500 euroa kuukaudessa.

Viime vuonna palkansaajien työeläkevakuutettu ansio oli keskimäärin 2 860 euroa kuukaudessa. Mediaani eli tavallisin palkka oli 2 610 euroa, ilmenee Eläketurvakeskuksen uusista tilastoista.

Miesten työeläkevakuutettu keskiansio (3 260 €) oli 790 euroa eli neljänneksen suurempi kuin naisten (2 470€). Tuloero on selvä kaikissa tuloluokissa ja kasvoi sitä mukaa mitä suuremmat ansiot olivat.

Keskipalkkojen perusteella "naisen euro" on 76 senttiä. Perinteisesti on puhuttu että, naisen euro on 80 senttiä. Tämä pitää edelleen paikkansa, sillä palkkatasa-arvoa tarkastellaan yleensä samojen ammattiryhmien kesken.

– Tässä meidän tilastossamme on otettava huomioon, että naiset tekevät osin toisenlaisia töitä kuin miehet. Heidän keskipalkkaansa vaikuttavat myös äitiys- ja vanhempainvapaat, Eläketurvakeskuksen tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino huomauttaa.

Naisten korkeimpaan tulokymmenykseen pääsee, jos kuukausiansiot ovat vähintään 4 200 euroa. Miehillä vastaava raja on noin 5 600 euroa.

Yksityisellä sektorilla työskentelevät ansaitsevat keskimäärin 200 euroa julkisen sektorin työntekijöitä enemmän.

Yksityisellä sektorilla työskentelee runsas 1,7 miljoonaa ja julkisella sektorilla 670 000 henkeä. Julkisen sektorin osuus työssä käyvistä oli lähes 30 prosenttia.

Eläketurvakeskuksen tilastot perustuvat työeläkevakuuttamisen alaisiin ansiotuloihin. Käytännössä ne kattavat kaikki Suomessa ansaitut ansiotulot, myös tulospalkkiot, luontoisedut ja lomakorvaukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat