Puheenaihe

Tulli teki mittavan lääketakavarikon – huumekauppaa käytiin postin välityksellä

Tullin huumekoira Elmo ja koiran ohjaaja Paula Hämäläinen metsästivät laittomia aineita rahtiterminaalissa.

Päivi Tuovinen

Ranskan viranomaisten ja Suomen tullin johtamassa yhteisoperaatiossa on takavarikoitu miljoonia lääkkeitä. Suomessa takavarikoitujen aineiden katukauppa-arvo olisi ollut yli puoli miljoonaa euroa. Rikoshyötynä takavarikoitiin noin 140 000 euroa.

Suomessa operaation johdosta paljastettiin 132 huumausainerikosta ja 9 dopingrikosta.

Tarve operaation toteutukselle nousi esille, kun rikostutkinnassa havaittiin Ranskan ja Suomen välillä Subutex-tablettien laitonta kauppaa.

Pääasiassa tapauksissa oli kyse muualta Euroopasta tulleista postilähetyksistä. Kolme eniten takavarikoitua ainetta olivat klonatsepaami, diatsepaami ja buprenorfiini.

Lääkkeiden väärinkäyttö on kasvava ongelma Euroopassa. Lääkkeiden salakuljetukseen liittyy myös entistä enemmän järjestäytynyttä ja organisoitua rikollisuutta, koska sektorilla on mahdollista saavuttaa suhteellisen suuria voittoja pienellä riskillä.

Väärinkäytetyt lääkkeet ovat yleisimmin uni- ja rauhoittavia lääkkeitä, opioidipohjaisia kipulääkkeitä sekä stimulantteja, joilla hoidetaan tarkkaavaisuushäiriöitä.

Operaation osallistuivat Ranskan, Suomen, Espanjan, Italian, Romanian, Unkarin, Kreikan, Britannian sekä Irlannin tulli- ja terveysviranomaiset.

Väärinkäytettyjen lääkkeiden laittomaan kauppaan kohdistuneessa operaatiossa tehtiin kaikkiaan yli sata pidätystä ja takavarikoitiin noin 230 miljoonan euron arvosta lääkkeitä ja dopingaineita.

Lääkkeitä ja dopingaineita takavarikoitiin kaikkiaan 75 miljoonaa yksikköä. Operaation johdosta käynnistettiin 205 rikostutkintaa ja identifioitiin 277 epäiltyä, joista 111 pidätettiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat