Paikalliset

Musiikki saa viedä: lavis-tunnilla helmat heiluvat jumppaliikkeitä tehdessä

Nina Mujusen vetämällä lavis-tunnilla voi kuulla suomalaisesta iskelmämusiikista tuttuja kappaleita.

Nina Mujusta ovat aina viehättäneet tanssilliset lajit. Lavis-tunnilla ei haittaa, vaikka askeleet eivät aina osuisi ohjaajan kanssa yksiin.

Elisa Grönholm

”Ei tämä olekaan mitään mummojumppaa” tai ”hei tässähän tuleekin hiki” ovat lausahduksia, joita ryhmäliikunnanohjaaja ja hyvinvointi- ja ravintovalmentaja Nina Mujunen on tottunut kuulemaan Lavis-lavatanssijumpan päätteeksi. Lavatanssin ja jumpan välimuoto rekisteröitiin lajiksi vuonna 2014, ja se on saavuttanut suositun aseman jumppatuntien joukossa.

Idea lajiin on lähtenyt lavatanssikulttuurista. Tunnilla soivat tanssilavoilta tutut kappaleet, joiden mukaan sovitetaan askeleet, mutta tällä kertaa ilman paria. Samaa tanssilajia tanssitaan aina kaksi kappaletta peräkkäin, niin kuin lavoillakin.

– Valssi on usein monelle tuttu tanssilaji ja tangosta moni tykkää, Mujunen kertoo. Hän kannustaa heittäytymään tunnilla musiikin vietäväksi. – Olemme suomalaisina välillä vähän pidättyväisiä ja haluamme pitää tietyn asiallisuuden käytöksessämme, mutta tunnilla sen saa unohtaa.

Laviksessa vetäjällä on melko vapaat kädet rakentaa tunnista omanlaisensa. Mujunen ei itse harrasta lavatanssia, mikä näkyy joustavissa kappalevalinnoissa. Tanssin askelia tehdään välillä iskelmämusiikin tahtiin, ja Mujusen tunnilla saattaa soida esimerkiksi Tuure Kilpeläisen Hyvä, paha, ruma mies.

Mujusen tunneille hakeutuu usein henkilöitä, joiden puolisoa ei saa lavoille.

– Täällä pääsee vähän lavatanssin makuun. Lavis ei korvaa tanssia parin kanssa, mutta tunneilla saa liikunnan ja musiikin tuoman mielihyvän, hän sanoo. Tosin ohjaaja korostaa, että lavis on ennen kaikkea jumppatunti, eikä aikaisempaa tanssikokemusta vaadita. Mujunen kertoo, että jotkut asiakkaat vieroksuvat tanssillisille tunneille tulemista, koska he ajattelevat, että heillä on kaksi vasenta jalkaa. Hänen mielestään sen ei pitäisi antaa haitata menoa.

– Jokainen meistä osaa liikkua musiikin tahdissa, hän sanoo.

Ohjaajan mielestä lavis sopii monelle ikäluokalle, sillä tunnilla voi soveltaa liikkeitä oman kuntonsa mukaan. Peruskunto ja kestävyys paranevat, sillä tunnilla ollaan koko ajan liikkeessä. Tunti harjoittaa lisäksi kehon hallintaa, tasapainoa, rytmitajua ja lihaskuntoa.

Mujusen ryhmissä näkee hameita yhä useammin, mutta perusjumppavaatteilla pärjää hyvin.

– Hame tuo tunnelmaa ja tanssillisuutta, kun vähän helmat heiluu, Mujunen kuvailee.

Ohjaajan mielestä sen sijaan jalkineisiin kannattaisi kiinnittää huomiota.

– On tärkeää kuunnella omia jalkojaan, koska koko tunti ollaan jalkojen päällä. Tarkoituksena on luoda hyvää oloa kehoon, eikä lisävaivoja, hän sanoo. Mujusen oppilaista moni on päätynyt ostamaan tanssiliikuntaan tarkoitetut kevyet kengät, joissa on päkiän alla luistava pyörre. Pyörähdyksiä ja käännähdyksiä tehdessä tossu luistaa, jolloin rasite polveen ja lonkkaniveleen pienenee.

Mujuselle lavis tuo valtavasti mielihyvää.

– Päivän huolet unohtuvat tunnilla ja asiakkaiden onnistumiset ilahduttavat mieltä.

Lavis-lavatanssijumppa

Lajin kehittäjällä Sirkku Pusalla on vahva lavatanssitausta. Työparina hänellä oli lajia kehittämässä fysioterapeutti Johanna Partanen.

Lavis-jumppaperheeseen kuuluu Vire-Lavis, joka on suunnattu henkilöille, joilla on toimintakyvyn rajoituksia. Allas-Lavis on vesiliikuntaa.

Lavistunneilla tanssitaan mm. valssin, tango, humpan ja jenkan tahtiin. Näiden lisäksi voi soida esimerkiksi cha cha, rumba, salsa, polkka, masurkka, foksi tai fusku.

Nina Mujunen kävi lavis-ohjaajakoulutuksen vuoden 2015 keväällä. Vihdissä Mujunen vetää lavista Liikuntakeskus Poseidonilla to klo 18, Liikuntaseura Vihti Gymillä Kuoppanummen koululla su klo 17 ja Ojakkalan koululla su klo 10. Kesällä Mujunen vetää tunteja kirkonkylän rannassa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat