Kulttuuri

Teemu Nikin tärkeysjärjestys: "Elokuvat ensin!"

Kansainvälisesti palkitun Armomurhaajan jälkeen Teemu Nikiltä on tulossa suvaitsevaisten suvaitsemattomuudesta kertova elokuva.

Vihtiläiskahvilassa istui perjantaina hymyilevä mies. Teemu Nikin vuosi on ollut menestyksekäs.

sari mattila

Teemu Nikillä on takanaan huikea syksy. Armomurhaajan synkkä huumori on vedonnut katsojiin ympäri maailman. Elokuvan maailman ensi-ilta oli Toronton elokuvajuhlilla, jonka jälkeen sitä kehuttiin muun muassa Varietyssä. Marraskuussa Armomurhaaja palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta Tokion filmifestivaaleilla. Tokyo International Film Festival on yksi maailman arvostetuimmista elokuvafestivaaleista, jonka pääkilpasarjaan on aikaisemmin yltänyt suomalaiselokuvista Aki Kaurismäen Pidä huivista kiinni Tatjana – 24 vuotta sitten.

Nikki vastaa elokuvan ohjauksesta, käsikirjoituksesta, leikkauksesta ja lavastuksesta. Hän on tuottanut sen yhdessä yhtiökumppaninsa Jani Pösön kanssa.

– Halusin tehdä leffan, joka resonoisi nuoruuteen ja niihin elokuviin, joita silloin katsoin, Nikki muistelee.

Houkuttelin Matin mukaan lupaamalla hänelle leikilläni Jussi-ehdokkuuden roolista.

Nikin puoliso on kuvaaja Sari Aaltonen. Pariskunta oli juuri saanut valmiiksi Ylelle kuvatun draamasarjan Sekasin, kun Nikki ehdotti, että kesäloma vietettäisiinkin elokuvaa tehden. Aaltonen suostui.

Päähenkilöksi eli Veijo Haukaksi lupautui lähes jokaisessa Nikin elokuvassa näytellyt Matti Onnismaa. Kyseessä on Onnismaan ensimmäinen päärooli pitkässä elokuvassa.

– Houkuttelin Matin mukaan lupaamalla hänelle leikilläni Jussi-ehdokkuuden roolista. Saa nähdä. Sattui vähän paha vuosi, sillä kovia elokuvia on tullut niin paljon.

Armomurhaaja kuvattiin kesällä 2016 Virkkalassa, Siuntiossa ja Inkoossa.

– Kun elokuva valmistui ja se sai tuollaisen vastaanoton, tuntui tietysti hyvältä. Armomurhaajaahan lähdettiin tekemään ilman, että edes sen rahoitus oli selvillä. Onneksi Yle osti leffan ja Suomen elokuvasäätiö lähti rahoittamaan sitä.

Elokuvan arvostelut ovat olleet myös Suomessa pääosin hyviä, mutta niitä Nikki ei ole vielä lukenut.

– Leffan tekemisestä on liian vähän aikaa. En halua lukea, että jonkun kriitikon mielestä lapseni on tyhmä ja ruma. Sen aika on myöhemmin.

Parhaillaan Nikki käsikirjoittaa jatkoa Sekasin-sarjalle. Työpöydällä on toinenkin tv-sarja, yksi lastenelokuva, muutama lyhytelokuva sekä seuraava pitkä elokuva Nimby.

– Nimbystä on nyt kirjoitettu ensimmäinen versio. Kyseessä on komedia suvaitsevaisten ihmisten suvaitsemattomuudesta.

Teemu Nikki muutti lokakuussa 2016 Virkkalasta Vihtiin, koska Otalammelta löytyi remonteista pitävälle pariskunnalle vanha rautatieasema.

– Perheellisen miehen on mietittävä ajankäyttöä nyt entistäkin tarkemmin, mutta asiat on vain laitettava tärkeysjärjestykseen. Elokuvat ensin, virnistää Nikki.

Teemu Nikki

Virkkalasta Vihtiin muuttanut käsikirjoittaja, tuottaja, ohjaaja ja leikkaaja.

Ohjannut tv-sarjan #lovemilla, jonka käsikirjoitti yhdessä Jani Pösön kanssa. Sarja voitti Kultaisen Venlan vuosina 2013 ja 2014. Sarjan ensimmäinen kausi voitti myös Best Fiction Format 2014 -palkinnon.

Nikin ohjaama ja yhdessä Pösön kanssa käsikirjoittama draamasarja Sekasin voitti Kultaisen Venlan 2017. Se palkittiin myös Valtakunnallisella mielenterveyspalkinnolla.

Armomurhaaja on Nikin kolmas pitkä elokuva. 3 Simoa 2012, #lovemilla 2015. Lisäksi ohjannut lukuisia lyhytelokuvia ja musiikkivideoita.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat