Paikalliset

Yli 40 vuotta valokuvausta harrastanut: "Valokuvaaminen ei koskaan käy tylsäksi"

Anita Kastellin valokuvanäyttely on esillä kirkonkylän kirjastossa.

Anita Kastellin valokuvia on esillä kirkonkylän kirjastossa. Näyttelykuvat on otettu viimeisen seitsemän vuoden aikana.

Maija-Liisa Nyman

Anita Kastellilla on "aina" ollut kamera. Hän osti ensimmäisen kameransa vuonna 1976 ja on valokuvannut siitä lähtien. Välillä harrastuksessa on ollut hiljaisempia kausia, mutta ikinä kuvaaminen ei ole kokonaan jäänyt.

Nyt Kastellilla on siirrettynä Applen kuvaohjelmalle 65 000 valokuvaa.

Tuosta määrästä hän lähti valikoimaan kuvia näyttelyä varten.

Anita Kastellin valokuvia on nyt esillä kirkonkylän kirjastolla Valo ja väri -nimisessä näyttelyssä.

Ensimmäisen näyttelynsä Kastelli on pitänyt vuonna 1995 Hyvinkään kirjastossa. Näyttely oli Kastellin ja hänen ystävänsä yhteinen ja sen aiheena olivat koirat. Nyt kirkonkylän kirjastossa esillä oleva näyttely on Kastellin toinen näyttely ja ensimmäinen oma.

Kastelli oli kirjastossa lainaamassa valokuva-aiheista kirjaa, kun mahdollisuus näyttelyn pitämiseen tuli puheeksi.

– En miettinyt kauan, Kastelli toteaa.

Kertaalleen hän kuitenkin joutui näyttelyaikaansa siirtämään: näyttelyn kasaaminen kun ei käynytkään käden käänteessä. Kastelli sanoo, että suurin työ oli puhdistaa kehykset ja laittaa kuvat niihin. Lisäksi oli monta asiaa, joita hän ei tullut ajatelleeksi etukäteen: esimerkiksi kuvien nimeämiseen ja valokuvien tietojen etsimiseen meni yllättävästi aikaa.

– Siinäkin kesti ennen kuin löysin ne kuvat, jotka miellyttivät eniten.

Unohdetut rakennukset, sudenkorennot ja epätarkat puut – nämä olivat ensimmäiset kolmen kuvan ryhmät, jotka Kastelli näyttelyynsä valitsi. Hän sanoo pyrkineensä valitsemaan kuvia, jotka ovat hieman erikoisia aiheeltaan, toteutukseltaan tai tekniikaltaan. Vaikka hän kertoo kuvaavansa paljon esimerkiksi kukkia ja auringonlaskuja, hän ei halunnut ottaa niitä tähän näyttelyyn.

Niinpä näyttelyssä on mukana esimerkiksi vedestä ja öljystä sekoitettujen kuplien kuvia, jotka on otettu makrolinssillä ja joissa on taustalla värikangas. Esillä on myös kaksoisvalotuksella otettu kuva.

Tämä on juuri se, mikä Anita Kastellia valokuvauksessa viehättääkin: uuden oppiminen, erilaisten kuvien kokeileminen. Hän haluaa seuraavaksi harjoitella lisää esimerkiksi valopöydän käyttöä ja toisen kuvan sijoittamista lasipurkkikuvan sisään.

– Valokuvaaminen ei koskaan käy tylsäksi, aina on uutta, mitä voi kokeilla.

Kastelli lainaa kuvaamista käsitteleviä kirjoja ja katselee Youtubesta erilaisia vinkkivideoita.

– Kiehtovia mahdollisuuksia on nykyään niin paljon enemmän kuin filmiaikana, Kastelli sanoo.

Filmiaikana oli hänen mielestään jännittävää odottaa, minkälaisia kuvista tuli. Edelleen hänestä on hauska katsoa, millaisia kuvia onkaan tullut ottaneeksi.

– Olisin aina halunnut osata piirtää, mutta ehkä valokuvaamalla saa kuvan helpommalla kuin piirtämällä, Kastelli sanoo ja toteaa, etteivät kuvien aiheet lopu.

– Kun ottaa kameran mukaan ja lähtee kävelylle, löytyy aina jotain, mitä haluaa ikuistaa. Haudankallio on yksi lempipaikoistani.

Valo ja väri -valokuvanäyttely esillä helmikuun loppuun saakka kirkonkylän kirjastossa (Kyläaukio 1).

Anita Kastelli

Anitasta tuli vihtiläinen jo vuoden-parin ikäisenä, kun hänen lapsuudenperheensä muutti Helsingistä Ojakkalaan. Anitan mennessä kansakoulun toiselle luokalle perhe muutti kirkonkylään. Kastelli asuu edelleen kirkonkylässä.

Kastelli on 61-vuotias.

Hänellä on kaksi aikuista lasta ja yksi tyttärentytär.

Ensimmäisen kameransa Kastelli osti vuonna 1976. Hän on omistanut mm. Canonin, Sonyn ja Yashican kamerat. Tällä hetkellä hän kuvaa pääasiassa Nikon D7100 kameralla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat