Paikalliset

Talvisodan päättymisen muistopäivänä kiitettiin rauhasta

Vihdin Reserviläiskuoro esiintyi talvisodan päättymisen muistopäivänä kirkossa, sankarihaudoilla ja seurakuntatalossa.

Vesa Valtonen

Talvisodan päättymisen muistopäivää vietettiin Vihdissä tiistaina perinteisin menoin: muistohartaus, seppeleiden laskeminen sankarihaudoille ja lounastilaisuus seurakuntatalolla olivat tapahtuman tuttuna runkona.

Lukemattomiin aikaisempiin tapahtumiin verrattuna yksi merkittävä ero oli; tänä vuonna väki kastui vesisateessa sankarihaudoilla.

Vihdin kirkossa järjestetyssä muistohartaudessa puhunut pastori Jari Hiekkanen kosketteli rauhaa.

Hän kertoi esimerkiksi rauha-aiheisesta taidekilpailusta, jossa loppusuoralla olivat kahden taiteilijan työt.

– Toisessa maalauksessa kuvattiin rauhallisesti virtaavaa pientä jokea, jonka yllä oli pilvetön taivas ja lähellä lehmät ja perhoset. Rauhallinen maisema.

– Palkinto annettiin lopulta toisen maalauksen taitelijalle, joka oli vanginnut kankaalle myrskyävän meren. Rannalla kuitenkin lokki hoivasi pesässä pieniä poikasiaan, Hiekkanen kuvaili rauhan syvyyttä ja merkitystä.

Muistopäivän viettäminen alkoi käytännössä jo maanantai-iltana kun reserviläisjärjestöjen edustajat sytyttivät kynttilät jokaisen sankariristin viereen.

Tiistaisissa juhlallisuuksissa seurakunnan ja kunnan yhteisen seppeleen laskivat sankarimuistomerkille kunnanjohtaja Sami Miettinen ja pastori Jari Hiekkanen.

Sotainvalidien Veljesliiton Vihdin osaston, Vihdin Rintamaveteraanien ja näiden naisjaostojen sekä Länsi-Uudenmaan Sotaorpojen ja Vihdin reserviläisjärjestöjen yhteisen seppeleen muistomerkille laskivat Juhani Ranta, Arto Kallio, Hannes Tuovinen, Jouko Haasto, Kauko Ripatti ja Tapio Kalliokoski.

Kunniavartiossa olivat lumipuvuissaan Jari Nurro ja Jarmo Hynnälä. Kirkossa, sankarihaudoilla ja seurakuntatalossa lauloi Reserviläiskuoro. Puheen sijasta sankarihaudoilla laulettiin virsi.

Juhlassa Vihdin seurakuntatalossa puhui lounaan jälkeen eversti Torsti Lahti.

Vihdistä talvisotaan lähti kaikkiaan yli 1 200 miestä. Heistä syntyperäisiä vihtiläisiä oli 430 ja muualta Vihtiin muuttaneita noin 700. Heistä sankarihautaan saateltiin 98 nuorukaista ja parhaassa iässä ollutta miestä.

Vihtiläisten rintamamiesten kannalta suurimmat miestappiot koettiin maaliskuun alkupäivinä Viipurinlahdella. Haavoittuneina rintamalta palasi Vihtiin 177 miestä.

Sotatalvi oli kaikin puolin ankara. Kotityöt jäivät naisten, vanhojen miesten sekä nuorten tyttöjen ja poikien tehtäväksi. Koko maan alimmat lämpötilat –43,1 astetta mitattiin 17. tammikuuta Vihdissä ja Hyvinkäällä.

Marraskuun 30. päivänä 1939 alkaneen 105 päivää kestäneen talvisodan rauhansopimus allekirjoitettiin 13.3.1940.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat