Puheenaihe

Tunnistatko ilmiön? Yhä useampi työntekijä on jatkuvasti kuin pikku pöhnässä – "Aika kuluu merkityksettömään puuhasteluun"

TYÖELÄMÄ

Jos Anna Perhon olisi pakko antaa vain yksi ajankäyttöön liittyvä neuvo, se olisi tämä: tee yhtä asiaa kerrallaan.

Neljäkymmentä prosenttia ajatustyöläisten käyttämästä työajasta kuluu merkityksettömän puuhastelun parissa. Keskeisiä syitä ikävään ilmiöön on kolme: heikko yhteys arvojen ja ajankäytön välillä ja siitä juontavat heikot priorisointitaidot, epäselvä toimenkuva sekä multitaskaaminen. Näin sanoo toimittaja ja valmentaja Anna Perho, jonka mukaan ajanhallinta on ytimeltään arvojen hallintaa.

– Miten aikaasi käytät, sellaisen elämän saat, hän sanoo.

Työelämässä arvot liittyvät ydintehtäviin: minkä tekemisestä sinulle pohjimmiltaan maksetaan, mikä työssäsi on merkityksellistä? Tämän hahmottaminen helposti katoaa arjessa.

– Automaattiajattelu koukuttaa helppojen asioiden tekemiseen tärkeiden kustannuksella. Heikko priorisoija miettii, mitä kaikkea pitäisi taas ehtiä, kun hyvä ajankäyttäjä miettii, mitä hän haluaa pidemmän päälle saada aikaiseksi, Perho kuvailee.

Ihminen saattaa priorisoida vähemmän tärkeitä asioita myös silkkaa kiltteyttään. Siksi, että ei uskalla tai osaa sanoa ei.

– Se on toimiva strategia, jos haluaa välitöntä helpotusta, mutta pidemmän päälle kaikkeen suostuva jees-ihminen uupuu. Sen jälkeen hänestä ei ole enää hyötyä kenellekään.

Jos ei suunnittele, aikaa kivoille jutuille ei ole, koska ”koko ajan on jotain”.

Jos Perhon olisi pakko antaa vain yksi ajankäyttöön liittyvä neuvo, se olisi tämä: tee yhtä asiaa kerralla.

– Multitaskaaminen on ajatustyöntekijälle fiasko, lähestyypä asiaa mistä kulmasta vain. Aivomme eivät yksinkertaisesti kykene keskittymään kahteen asiaan yhtä aikaa. Kun yritämme tehdä useita asioita yhtäaikaisesti, tosiasiassa aivomme hyppelevät eri asiakokonaisuuksien välillä.

Tämä laskee Perhon mukaan työtehoa, ja aiheuttaa lievää humalaa muistuttavan, pöhnäisen tilan.

– Emme missään tapauksessa hyväksyisi sitä, että tulisimme päivittäin hiukan kännissä töihin. Mutta kun aiheutamme itsellemme saman tilan ruudun ääressä, sitä pidetään vain luontevana osana työprosessia, hän ihmettelee.

Tämän lisäksi häntä ällistyttää tieto, että suurin osa ajatustyöläisistä ei suunnittele työpäiviään millään tavoin.

– Ja sitten ihmetellään, että on koko ajan kiire. Mistäköhän se voisi johtua?

Perho miettii, että jonkinlainen kummallinen romantiikka ehkä saa monet ajattelemaan, että suunnitteleminen sulkee elämästä kaikki kivat ja spontaanit jutut pois.

– Mutta suunnitelmathan ovat vain paperilla olevaa lähitulevaisuuden arkkitehtuuria. Ne voi heittää roskiin, jos jotain superhauskaa ilmestyy, hän sanoo.

Ajanhallinnan oleellisin tarkoitus on Perhon mukaan juuri sen varmistaminen, että meillä on aikaa hauskoille ja tärkeille asioille.

– Jos ei suunnittele, aikaa kivoille jutuille ei ole, koska ”koko ajan on jotain”.

Perhon mukaan työelämässä tarvitaan halua ja taitoa johtaa itseään. Hänen tulkintansa mukaan itsejohtaminen tarkoittaa tietoista ajattelua ja päätöksentekoa.

– Mieti, mitä valitset tehdä tänään? Minkä kahden-kolmen asian loppuun saattaminen tuottaisi illaksi fiiliksen, että eipä mennyt hukkaan tämäkään päivä?

Itsejohtamisen yhtenä esteenä on aivojen autopilotti, joka kehottaa valitsemaan vaivattomimman vaihtoehdon, vaikka se harvoin on kaikkein oleellisin asia työpäivässämme.

– Mindfullness tulee monelta varmasti jo korvista ulos, mutta minulle sen arvokkain anti on juuri siinä, että ihminen pystyy etäännyttämään ajatuksensa impulsseista ja pohtimaan mikä tässä päivässä tai hetkessä on hyödyllisintä, Perho kiteyttää.

Anna Perhon viisi tärkeätä itsepomotustaitoa

Inventoi arvot: mikä on työssäsi niin tärkeää, että muun pitää väistyä sen tieltä?

Valitse, älä reagoi.

Älä multitaskaa.

Tee selkeä ero suoritusten ja levon välille.

Suunnittele tuloksista käsin: mitä haluat saada aikaiseksi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Venyvätkö työpäiväsi viikosta toiseen? Asiantuntija neuvoo, miten saat piinallisen noidankehän poikki25.2.2018 19.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat