Puheenaihe

"Luulisi että on simppeli asia mutta ei" – Vuokravakuudesta jatkuvasti riitoja, näitä jälkiä vuokralaisen ei tarvitse korvata

Vuokra-asunnon mahdolliset viat ja vahingot kannattaa kartoittaa ja kirjata ylös paikan päällä yhdessä vuokranantajan kanssa sekä alku- että lopputarkastuksessa. Näin säästytään paljolta harmilta. Kuvituskuva.

Arkisto/ Päivi Tuovinen

Kuuluuko vuokralaisen korvata palkeenkieli tapetissa? Entä ruuvinreikä seinässä? Lasten 30 vuotta vanhat piirustukset keittiönkaapin ovessa?

Kuluttajaliiton maksuttomaan asumisneuvontaan tulee toistuvasti yhteydenottoja, jotka koskevat vakuuden käyttämistä vuokrasuhteissa. Erityisesti vuokravakuuden palauttaminen on aiheuttanut ongelmia.

– Luulisi, että kyseessä on ihan simppeli asia, mutta ei. Tästä tulee yhteydenottoja ihan jatkuvasti, Kuluttajaliiton lakimies Ilkka Salminen huokaa.

– Vaikea sanoa, onko kyse tietämättömyydestä, vuokranantajan toimintatavasta vai vedätyksestä.

Joskus vuokravakuus palautetaan vasta kuukausien kuluttua vuokrasuhteen päättymisestä.

– Tästä tulee paljon yhteydenottoja. Vakuus on yleensä iso raha, moni tarvitsisi sen nopeasti esimerkiksi vakuudeksi seuraavaan asuntoon, Salminen sanoo.

Vakuus onkin palautettava välittömästi vuokrasuhteen päättyessä. Käytännössä siihen voi kulua muutama pankkipäivä. Vakuus on sen asettajan omaisuutta, vaikka se on yleensä annettu vuokranantajan haltuun ja säilytettäväksi vuokrasuhteen ajan. Vuokranantaja ei saa käyttää sitä omiin tarkoituksiinsa ilman selkeästi osoitettavaa ja riidatonta syytä.

– Esimerkiksi maksamattomat vuokrat ovat täysin riidaton syy, ne voidaan maksaa vakuudesta. Vuokralainen korvaa myös silloin, jos hän on tuottamuksellisesti aiheuttanut vahinkoa asunnolle, Salminen sanoo.

Tavanomainen kuluminen ja elämisen jäljet sen sijaan eivät ole peruste jättää vakuutta palauttamatta.

– Vuokra on korvaus asunnon käyttämisestä. Siihen sisältyy se, että asunto kuluu. Normaaliin asumiseen kuuluu, että laitetaan tauluja tai hyllyjä seinille ja niistä jää jälkiä. Aika usein saamme kuitenkin yhteydenottoja, joissa riidellään näistäkin.

– Jos asunto on rakennettu 1970-luvulla eikä sitä ole sen jälkeen remontoitu, ei paljon kannata takertua lasten piirtelemiin tapetteihin tai kaapin oviin, sillä sen ikäinen asunto on varmasti jo muutenkin remontin tarpeessa, Salminen toteaa.

Kuluttajaliitto muistuttaa, että vuokrahuoneiston mahdollisten vikojen ja vahinkojen selvittämiseksi ja toteamiseksi on ensiarvoisen tärkeää tehdä asuntoon yhdessä alku- ja lopputarkastus, jossa kirjataan ylös asunnon mahdolliset viat ja puutteet.

– Harmittavan usein tämä jätetään tekemättä tai sitten vuokralainen tekee oman listansa ja vuokranantaja omansa tapaamatta toisiaan, mistä jälleen seuraa riitoja, Salminen sanoo.

– Tyypillistä on, että vuokra-ajan päättyessä aletaan miettiä, että oliko tämä reikä tai tuo kolhu täällä jo ennen vai ei. Kun tällaiset on kirjattu yhdessä ylös ja vaikka valokuvattu jo vuokrasuhteen alkaessa, vältytään myöhemmin paljolta mielipahalta.

Pienistä kolhuista ja naarmuistakin saadaan aikaan isoja riitoja.

– Jos tapetissa on pieni palkeenkieli, on kohtuutonta vaatia vuokralaista tapetoimaan koko seinää uudelleen. Huolimattomuudesta tai tahallisuudesta aiheutuneita vahinkoja voidaan korvata vakuussummasta, mutta vain sen verran, mikä on vahingon todellinen arvo, Salminen sanoo.

Vakuuden käyttämisestä pitää aina ilmoittaa kirjallisesti vuokralaiselle. Ilmoituksessa pitää eritellä selkeästi miksi, mihin ja kuinka paljon vakuutta käytetään.

Kuluttajariitalautakunnasta voi hakea maksutonta ratkaisua, jos vuokralaisella ja vuokranantajalla on riitaa vakuuden käyttämisestä.

– Näitä on lautakunnassa käsiteltävänä tasaiseen tahtiin, Salminen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat