Puheenaihe

Heurekan innoittajat testasivat pääsiäisen suklaamunat – tämä muna ällistytti yllätyksellään

PÄÄSIÄINEN Tiedekeskus Heurekan innoittajien testiryhmä testasi yhdeksän suklaamunaa.

Yllätysmunien kestävyyttä testattiin vieräyttämällä muna tutkimuspöydältä betonilattialle. Testaajina Mika Mäkelä, Harri Montonen ja Elina Laurén.

JOHANNA ERJONSALO

– Hmm, nyt tuntuu, että suklaassa on enemmän tummuutta. Tämä on jotenkin tiukempaa kamaa kuin edelliset.

– Jätän eriävän mielipiteen: jälkimaku ei houkuta, siitä tulee jopa pistävä metallin maku.

– Se voisi juuri merkitä suurempaa kaakaopitoisuutta.

Tänä vuonna "svägä" sormus löytyi lätkäfaneille suunnatuista munista. Kuva: Johanna Erjonsalo

Emoji-suklaamuna jakaa lähes tieteelliseen testiryhmän mielipiteitä. Testaajiin kuuluvat tiedekeskus Heurekan pääinnoittaja Harri Montonen sekä innoittajat Elina Laurén ja Mika Mäkelä.

He ovat suklaan maistajien valiojoukkoa opastaessaan tiedepuiston vieraita makujen maailmaan työpajoissa.

– Suklaan pitää antaa sulaa rauhassa suussa. Näin suutuntuman saa parhaiten esille, ohjeistaa innoittaja Mäkelä.

Maitosuklaa sulaa eri tavalla kuin tumma. Maitosuklaa jättää tahmaisemman suutuntuman ja on pehmeämpää.

Tummasuklaa sulaa suuhun siistimmin ja yleensä myös nopeammin, sillä siinä on enemmän kaakaorasvaa.

Kaakaon maku itsessään on karvas, mikä lyö läpi suklaissa, joiden kaakaopitoisuus on korkea.

Kätyri-munasta löytyi koottava autoa. Kuva: Johanna Erjonsalo

Innoittaja tutkii suurennuslasilla pääsiäismunan käärepaperin pienenpientä printtiä.

– Kaakaoprosentti on 30, aivan kuten edellisessä testimunassa.

Testin edetessä herää epäily salaliitosta. Ainakin neljä testattavaa suklaamunaa näyttää tulevan samalta valmistajalta, samalla ainesosaluettelolla ja samalla parasta ennen päiväyksellä.

Miksi harjaantuneet makunystyrät havaitsevat kuitenkin eroja?

– Muutetaanko aineisosien suhteita hieman vai tuleeko linjastolta sen verran epätasalaatuista suklaata, että munien välille tulee hienoisia makueroja, pohtii innoittaja availlessaan seuraavan testimunan kääreitä.

Koiramäki-munien yllätykset olivat testiryhmän mieleen. Kuva: Johanna Erjonsalo

Maisteluosuuden lopputulema ei yllätä. Pääsiäismunat eivät tarjoa makuelämyksiä suklaasuille.

Testimunista ainoastaan perinteinen Kinder suli suussa viimeistä murusta myöten ja sai tyytyväisen hymyn testaajan huulille.

Heureka on avoinna pääsiäisenä seuraavasti: 29.3. klo 10–17, 30.3. klo 10–18, 31.3. klo 10–18, 1.4. klo 10–18 ja 2.4. klo 10–18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pääsiäisaterialla syödään lammasta ja raikkaita makuja – Katso helpot ohjeet kolmen ruokalajin juhlamenulle23.3.2018 10.55
Minilomalle Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle tai Tallinnaan – katso pääsiäisviikonlopun hintavertailu ja ylläty hinnoista16.3.2018 07.20
Mustan herkun mysteeri ratkesi – Näillä paikkakunnilla mämmi tekee kauppansa parhaiten27.3.2018 19.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat