Paikalliset

Veikko Hellen torilla yleisöä ennätysmäärä: ’Nuorisolla on edessään suuret tehtävät’

Seppele muistomerkille. Mauri Lindholm ja Alpo Seppälä laskivat seppeleen .

Itsenäisyyspäivän vihtiläiset juhlallisuudet alkoivat Nummelassa Veikko Hellen torilla aamun sarastaessa, jolloin, jolloin lipputankorivistöön nostettiin juhlallisesti siniristiliput.

Palokuntanuorten ollessa kunniavartiossa Itsenäisyyden kivelle laskettiin perinteisesti seppele. Tänä vuonna seppeleen laskivat Mauri Lindholm ja Alpo Seppälä.

Juhlapuheen torilla piti tohtori Eino Ketola. Reserviläisten kuoro lauloi ja toisen puheen piti Nummelan Killan ideoiman lukiolaisten kirjoituskilpailun voittaja Sami Töyräs. Yleisöä torilla oli ennätysmäärä, runsaat sata henkeä.

Itsenäisyyspäivän vastaanoton juonsi jo 20:nnen kerran Nummelan Killan nimissä Tenho Öblom, joka luki vuoden aikana ajasta ikuisuuteen siirtyneiden veteraanien nimet.

Tämä itsenäisyyden kivi vihittiin käyttöönsä 13.12.1992. Ajatuksen oli herättänyt ministeri Veikko Helle. Sopivan paaden löysi Kuikun tilan metsästä Tauno Terkomaa ja sen lahjoitti Nummelan Killalle Ilmari Sarva. Vihdin kunnan puolesta muistomerkin otti vastaan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Päivi Varpasuo.

Eino Ketola luonnehti tilaisuuden aina vetänyttä Tenho Öblomia velvollisuudentuntoiseksi vapauden soihdunkantajaksi.

– Maa tarvitsee ihmisiä, jotka ottavat vastuuta omana aikanaan, sillä maan ja kansakunnan elämä voi jatkua vain siten, että jokainen sukupolvi kantaa lippua oman aikansa. Paikalliset teot rakentavat koko maata.

– Olen viime aikoina selaillut Untamo Utrion päiväkirjamerkintöihin ja hienoon kuva-aineistoon perustuvaa teosta ”Kotirintama kestää”. Sen sivulla 135 on valokuva 17.helmikuuta 1942 Nummelan pisteeltä Helsingintien suuntaan.

– Kuvassa erottuu nelisenkymmentä ihmistä ja toistakymmentä hevosta rankakuormineen jonottamassa yli radan. Rautatiesiltaa ei ole. Tien vieressä kulkevat avoimet puhelin- ja sähköjohdot. Puiset rakennukset ovat pystyssä kahden puolen tietä. Ainuttakaan autoa ei näy.

Ketola kertoi mjiten tuona päivänä Vihdin Aseveljet r. y. järjesti polttopuutalkoot. Talkooväki kaatoi metsänomistajien lahjoittamat puut ja niitä vetivät tukkirekien eteen valjastetut hevoset.

Päivän aikana metsästä tuotiin Nummelaan radan varteen 763 kuutiometriä puuta. Laskiaisviikon talkoissa koko maassa tehtiin 20 000 mottia polttopuita.

– Ei ollut ainoastaan sota. Oli myös energiakriisi, tavarapula, uhkaava elintarviketilanne ja suuri epävarmuus tulevasta.

– Kun Itsenäisyyden kivi pystytettiin talouslaman ollessa syvimmillään 1992, tuon valokuvan nykyisestä maisemasta puuttuivat vielä kerrostalot, liikenneympyrät, suuret marketit ja kokonaiset asuntoalueet ja autot. Nyt ne ovat siellä.

Eino Ketolan mielestä jokainen kehityksen vaihe ennen meitä on johtanut seuraavaan.

– Ellei sodan aikana olisi kyetty yhtenäiseen puolustukseen järjestyneesti, olisimme menettäneet viiden vuosikymmenen kehityksen ja kenties kokonaan Suomi-nimisen maan, ehkä kansankin.

– Ellei vientiteollisuus olisi käynnistynyt nopeasti itsenäisyyden kiven pystyttämisen jälkeen vuonna 1993, tuolloisen laman varjo olisi ollut vielä pidempi.

– Valtakunnat eivät ole ikuisia. Eivät kansatkaan. Suuret kansat tuntuvat kestävän yksityisen ihmisen oikeuksien polkemista, mutta pienet voivat kadota piankin, ellei jokainen sukupolvi ymmärrä pitää koko kansaa toimintakykyisenä ja kiinni elämässä. Jokaisen sukupolven on voitettava oma olemassaolon taistelunsa.

Tämän päivän nuorisolla on Eino Ketolan mielestä edessään suuret tehtävät: hyvinvointivaltion kilpailukyvyn säilyttäminen kovaan alistamiseen perustuvassa maailmantaloudessa, oman maan sopeutuminen maailman väestönmuutoksiin ja ympäristökriiseihin ja realististen turvallisuusjärjestelmien luominen maahan kohdistuvien uhkien varalta.

– Nämä ovat velvollisuuksia, jotka voivat toteutua ainoastaan yhteistyökyvyllä, taidolla ja tahdolla, jokaisen kansalaisen panosta arvostaen eikä sittenkään takuuvarmasti.

Nuorella polvella on Eino Ketolan mielestä käytettävissä veteraanien esimerkki ja monesti myös vanhempiaan paremmat lähtökohdat.

– Maailma on auki ja yrittäminen on vapaata. Jokaisen työ on tarpeellista. Ketään ei kannata unohtaa. Vastoinkäymiset ovat voittamista varten, Eino Ketola kannusti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat