Puheenaihe

Oikeus: Isä Mitron irtisanominen oli perusteeton – saa 30 000 euron korvaukset

OIKEUDENKÄYNTI  Helsingin käräjäoikeuden mukaan ortodoksipappi Mitro Revon irtisanomiselle ei ollut riittäviä perusteita. Oikeus antoi tuomionsa torstaina.

Ortodoksisen seurakunnan papin toimesta irtisanottu Mitro Repo voitti työnantajansa oikeudessa työsuhteen irtisanomiseen liittyvässä riidassa.

Juha Perämäki

Helsingin käräjäoikeus on perjantaina antamassaan tuomiossa määrännyt Helsingin ortodoksisen seurakunnan maksamaan ortodoksipappi Mitro Revolle työsuhteen päättämisestä neljän kuukauden palkan sekä 15 000 euroa oikeudenkäyntikuluja. Korvauksien yhteissumma on noin 30 000 euroa. 

Oikeudenkäynti liittyi Revon vuoden 2016 heinäkuussa tapahtuneeseen työsuhteensa irtisanomiseen ja siihen liittyvään riitaan. Repo piti työsuhteen purkamista perusteettomana ja vei työnantajansa oikeuteen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Repo vaati entiseltä työnantajaltaan työsuhteen perusteettomasta päättämisestä yli 90 000 euron korvauksia eli kahden vuoden palkkaa vastaavan summan sekä 5 500 euron oikeudenkäyntikulut. 

Käräjäoikeuden mukaan Repo osin voitti ja osin hävisi kanteensa.

Oikeus katsoi, että Revon toimintaa yksittäistapauksissa voidaan pitää epäammattimaisena. Monelle seurakuntalaiselle on aiheutunut Revon käytöksestä johtuen kiusallista huomion keskipisteeksi joutumista ja mielipahaa. Laajemmalle sopimattomalle käyttäytymiselle ei kuitenkaan löytynyt riittävästi näyttöä. 

Merkittävää tuomiossa on, että käräjäoikeus katsoi, että Revon moitittava ja aseman vastainen käyttäytyminen myötävaikuttivat työsuhteen päättämiseen. Tämä seikka alensi maksettavien korvausten määrää.

– Hänen yksittäisiä sutkauksiaan, kommenttejaan henkilöiden ulkomuotoon, pukeutumiseen ja kansallisiin tai etnisiin ryhmiin liittyen on toki voinut perustellusti kritisoida, mutta kritiikki olisi tullut saattaa hänen tietoonsa täsmällisesti aikaan ja paikkaan sidottuna viimeistään varoitustilaisuudessa tai yksilöidysti sen jälkeen siten, että kantaja olisi perustellusti voinut pyrkiä parantamaan käyttäytymistään näiltä osin, ratkaisussa todetaan.

Helsingin ortodoksinen seurakunta irtisanoi Revon työsuhteen vuoden 2016 heinäkuussa. Mitron mukaan työsuhteen purkaminen oli perusteeton.

Repo toimi ortodoksisen seurakunnan pappina lähes 20 vuotta.

Mitro on ehtinyt kokeilla myös poliitikon uraa ja toimi Euroopan parlamentin jäsenenä kaudella 2009–2014.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Video: Isä Mitro vaatii työsuhteen päättämisestä kirkolta 90 000 euroa korvauksia – oikeudenkäynti alkoi maanantaina5.3.2018 10.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat