Paikalliset

Ely-keskus suosittelee sähköistä asiointia: Liikennealueiden lupien ruuhka-aika on aluillaan

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ohjaavat tiealueella ja sen läheisyydessä ulkopuolisia toimijoita lupapäätöksillä.

PIRKANMAAN ELY-KESKUS

Liikenteen lupien ruuhka-aika alkamassa. Liikenteen lupapalvelut on keskitetty Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen, josta suositellaan asioimista sähköisesti.

Kevät lähestyy ja roudan väistyttyä rakentamistahti aina kiihtyy. Aktiivisen rakentamiskauden lähestyminen näkyy jo liikenteen luvissa hakemusjonojen kasvuna.

Työhön, joka kohdistuu maantiehen tai tapahtuu tiealueella ja edellyttää liikenteen ohjausta ja varoittamista liikennemerkein, tarvitaan ely-keskuksen lupa. Myös kertaluontoiset työt, kuten kaapelien ja kunnallisteknisten laitteiden kunnossapitoon liittyvät työt, vaativat työluvan.

Työlupa sisältyy ely-keskuksen tekemiin liittymä- ja opastuslupiin sekä sijoituslupapäätöksiin kaapeleiden, johtojen ja putkien sijoittamisesta tiealueelle. Tällöin lupaa ei tarvitse hakea erikseen.

Kausiruuhka näkyy erityisen voimakkaasti johto- ja kaapeliluvissa sekä liittymäluvissa. Esimerkiksi johto- ja kaapelihakemuksissa ruuhkakausi kestää maaliskuusta syksyn alkuun.

Sähköisen asioinnin kautta jätetty hakemus kirjataan automaattisesti. Sähköisen asiointilomakkeen saapumisesta lähetetään hakijan ilmoittamaan sähköpostiin automaattinen vahvistus. Mikäli asiointitunnuksen sisältävää vahvistusviestiä ei saavu, tulee asiasta ilmoittaa Liikenteen asiakaspalvelukeskukseen.

Samalla hakijan ilmoittamat tiedot ja liitteet siirtyvät sellaisinaan lupajärjestelmään. Kun manuaalisia työvaihteita ei tarvitse tehdä, hakemus saapuu työjonoon muutaman päivän aikaisemmin kuin kirjaamon kautta saapunut hakemus.

Ruuhka-aikana ero hakutapojen välillä korostuu. Sähköinen asiointi on jo selkeästi suosituin hakutapa yrityshakijoiden keskuudessa.

Helppokäyttöisyydessään se soveltuu myös yksityishenkilöille. Ely-keskuksen asiointialusta toimii ilman rekisteröitymistä.

Viime vuonna Pirkanmaan ely-keskuksen keskitettyihin lupapalveluihin saapui yli 6 000 hakemusta. Ilmoitukset mukaan lukien kokonaismäärä oli 6 500 lupa-asiaa, eli keskimäärin 26 hakemusta tai ilmoitusta työpäivää kohti.

Nämä luvut eivät sisällä erikoiskuljetuslupia. Jo pienillä käsittelyä nopeuttavilla toimilla on todettu olevan merkittävä vaikutus käsittelyaikoihin.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ohjaavat tiealueella ja sen läheisyydessä ulkopuolisia toimijoita lupapäätöksillä ja sopimuksilla sekä antavat lausuntoja.

Sujuvasti

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus antoi avaimet sujuvaan lupamenettelyyn:

Tutustu luvan myöntämisen edellytyksiin.

Hae ajoissa.

Käytä sähköistä asiointia. Kerää pyydetyt liitteet valmiiksi, aikakatkaisu on tunnin kuluttua.

Nimeä liitteet selkeästi ja koosta yhdentyyppiset liitteet yhdeksi tiedostoksi. Näitä ovat esimerkiksi suunnitelmakartat, asemapiirros, liikenteenohjaussuunnitelma ja kuvat.

Esimerkiksi Laajoissa kaapelireiteissä sijoituslupaa kannattaa ely-keskuksen ohjeen mukaan hakea osissa. Näin käsittely on nopeampaa.

Lisätietoja: Liikenteen asiakaspalvelu: [email protected] . Puh. 0295 020 600 (ma - pe klo 9–16).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat