Puheenaihe

Paljonko kodistasi on matkaa lähimpään kauppaan, päiväkotiin tai terveysasemalle? Tässä ovat suomalaisten keskiarvot

Kaupunkialueilla palvelut ovat lähellä. Kuvituskuva.

Arkisto/ Armi Suojanen

Puolella Manner-Suomen kotitalouksista terveysasema on alle kahden kilometrin etäisyydellä asunnosta katuja ja teitä pitkin mitattuna.

Keskimäärin matkaa kotoa terveysasemalle on 3,8 kilometriä.

Lähin apteekki on puolella kodeista enintään puolentoista kilometrin päässä. Keskimäärin apteekkiin on matkaa 3,4 kilometriä. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen aineistoon vuodelta 2016.

Terveyspalvelut ovat kaupunkialueilla selvästi lähempänä kuin maaseudulla. Terveysasema ja apteekki ovat kaupunkialueilla keskimäärin noin kahden kilometrin päässä.

Maaseudulla terveyskeskukseen ja apteekkiin on matkaa keskimäärin noin seitsemän kilometriä. Tilastokeskuksen tarkastelussa ovat mukana Manner-Suomen julkiset terveysasemat.

Lähin ruokakauppa on keskimäärin kahden kilometrin päässä kodista. Matka oli sama vuonna 2012.

Kolmasosalla kotitalouksista kauppaan on matkaa vain alle puoli kilometriä. Lähes kolmella neljänneksellä ruokakauppa on korkeintaan 1,5 kilometrin etäisyydellä asunnosta. Lähikaupaksi on luokiteltu valintamyymälä, supermarket tai tavaratalo.

Lähimpään Alkon myymälään on matkaa keskimäärin yli viisi kilometriä. Puolella kotitalouksista Alko on korkeintaan 2,2 kilometrin etäisyydellä.

Kulttuuripalveluista kirjastoon on matkaa kotitalouden asunnosta keskimäärin 3,2 kilometriä.

Puolella kodeista kirjasto on korkeintaan 1,6 kilometrin etäisyydellä. Kaupunkien asukkaista kaksi kolmasosa asuu alle kahden kilometrin päässä kirjastosta, maaseudulla alle puolet. Kirjastoautojen pysäkkejä ei ole laskettu mukaan.

Lähin posti on keskimäärin vajaan kolmen kilometrin päässä kotoa. Puolella kotitalouksista matkaa postiin on korkeintaan 1,5 kilometriä.

Päiväkoti on lähempänä kuin peruskoulu, ilmenee edelleen Tilastokeskuksen aineistosta.

Lähimpään päiväkotiin on matkaa keskimäärin 2,3 kilometriä niillä kotitalouksilla, joissa on alle kouluikäisiä lapsia. Puolet alle kouluikäisten lasten kotitalouksista asuu alle 750 metrin päässä päiväkodista, joko julkisesta tai yksityisestä.

Peruskoulun ala-asteelle on matkaa keskimäärin 4,1 kilometriä kodeista, joissa on 7–12 -vuotiaita lapsia. Yläasteelle matkaa on jo enemmän, keskimäärin 5,2 kilometriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat