Paikallisurheilu

Töissä on yli 200 vapaaehtoista: Vihdin SM-rallisprint lähestyy

Varikkopäällikkö Juha Byman.

Vihdin suurimman urheilutapahtuman, SM-rallisprintin, järjestelyt alkoivat neljä vuotta ennen kilpailua.

Rallisprintin SM -sarja palaa pitkän tauon jälkeen Vihtiin kun Vihdin Urheiluautoilijat järjestää rallisprintin SM -sarjan osakilpailun toukokuun kuudentena päivänä.

Kilpailupaikkana on Nummelan Veikkoinkorven yritysalue. Vihdissä ei ole ajettu rallisprintin SM -sarjan osakilpailuita 1980-luvun jälkeen.

Rallisprintin SM -osakilpailu on tänä vuonna isoin urheilutapahtuma Vihdissä. Katsojamäärän odotetaan olevan yli 2 000 ihmistä.

Kilpailijamäärä varmistuu toukokuun alussa, mutta odotuksissa on noin 120 kilpailijaa. Kilpailu myös televisioidaan. Rallisprintin SM -sarjan osakilpailulähetykset esitetään tänä vuonna CMore Max -kanavalla.

Tarkasti säädeltyä.

Rallisprintin järjestäminen vaatii paljon talkootyötä. Kilpailua on järjestämässä yli 200 vapaaehtoista.

– Käytännössä koko kilpailu järjestetään vapaaehtoisvoimin.

Järjestelytoimikunta, johon kuuluu noin 20 ihmistä, vastaa kilpailun järjestämisestä. Järjestelytoimikuntaan kuuluvat muun muassa kilpailun turvallisuudesta vastaava, kilpailun säännöistä ja käytännön toteutuksesta vastaava, kilpailun ruokahuollosta vastaava, kilpailun varikosta ja lippupisteistä vastaavat, kilpailun paperi- ja toimistoasioista vastaavat, markkinoinnista ja tiedotuksesta vastaavat, luettelee Vihdin Urheiluautoilijoiden puheenjohtaja Mika Ahonen.

– Heidän alaisuudessaan toimivat sitten muun muassa liikenteenohjaajat, kilpailijoiden hinaajat, palo- ja pelastusyksiköt, lipunmyyjät sekä makkaranmyyjät. Yhden autokilpailun eteen tehdään useita tuhansia tuntia talkootyötä, hän jatkaa.

Mika Ahonen sanoo autokilpailuiden järjestämisen olevan tarkkaan säädeltyä toimintaa.

– Kilpailun tekemistä ohjaavat lait ja asetukset sekä eri viranomaisten antamat määräykset. Sen lisäksi kilpailuiden tekemistä ohjaa autourheilun lajiliiton kilpailumääräykset.

– Kilpailun järjestäminen edellyttää meiltä paljon viranomaislupia, lupia kiinteistönomistajilta ja monien muiden asioiden hoitamista kuntoon. Vihdin kunta on suhtautunut hienosti kilpailuumme, kunta on myöntänyt meille luvan Veikkoinkorven katualueiden käyttöön. Myös yhteistyö alueen yrittäjien kanssa on sujunut hyvin, kiittelee Mika Ahonen.

Vaikka kilpailun tekemiseen vaikuttavat monet asiat ja ne saattavat päällisin puolin vaikuttaa ”byrokraattisilta”, ovat säännöt tarpeen.

– Kaikki säännöt ja ohjeet perustuvat turvallisuuteen. Niin kilpailijoiden kuin katselijoiden turvallisuudesta huolehtiminen on kaikkein tärkeintä, tähdentää Ahonen.

Osa juhlavuotta.

Vihdin Urheiluautoilijat perustettiin joulukuussa 1968 eli seura täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Vaikka Vihdin UA on maineikas autokilpailuiden järjestäjä, 1990-luvun jälkeen seurassa keskityttiin pitkään kartingkilpailuiden tekemiseen.

Niin sanottujen isojen autojen kilpailuiden järjestämisen pitkä tauko päättyi vuonna 2016, jolloin Veikkoinkorvessa järjestettiin rallisprint.

– Pidemmän aikaa seuran jäsenistöllä oli halu järjestää myös isoille kilpa-autoille tarkoitettu kilpailu. Kunnan edustajien kanssa ensimmäinen palaveri, jossa selvitettiin kilpailun järjestämisen edellytyksiä, pidettiin toukokuussa 2014. Neljän vuoden ajan haaveena ja lopulta tavoitteena oli, että Vihdin UA saa järjestettäväkseen juhlavuonnaan SM-rallisprintin, kertoo Ahonen.

Ilman intohimoa ja halua SM-tason rallisprint-kilpailua ei voi järjestää.

– Vapaaehtoiset tekevät pyyteetöntä työtä yhteiseksi hyväksi. Talkoolaisia yhdistää rakkaus autourheiluun. Tänä vuonna talkoolaiset tekevät autourheilun lisäksi työtä myös Vihdin tunnettavuuden ja näkyvyyden eteen, puheenjohtaja Mika Ahonen tiivistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat