Paikalliset

Hautausyrittäjä: ’Tässä työssä tuntee itsensä tarpeelliseksi’

Vihdin Hautaus- ja Kukkapalvelun Tuire Elo-Repo (vas.) ja Keikyän Kiven myyntipäällikkö Soili-Maria Seppälä järjestivät keskiviikkona hautakivipäivät.

Vesa Valtonen

Vihdin Hautaus- ja Kukkapalvelun yrittäjä Tuire Elo-Repo tarjoili kahvia ja pientä purtavaa runsaasti keskiviikkona; hän järjesti nykyisessä toimipaikassaan ensimmäiset hautakivipäivät.

Työ pitää vanhemmankin ihmisen terveenä.

Hautausalalla vuodesta 1994 lähtien työskennellyt yrittäjä oli taannoin aikeissa siirtyä eläkkeelle myytyään Nurmijärvellä sijainneen yrityksensä, mutta vihtiläiset muun muassa pitopalveluja järjestävät yrittäjät Kirsti ja Esa Leikkaa houkuttelivat jatkamaan yrittämistä Vihdissä, jossa oli myytävänä hautausyritys.

– Olen asunut Vihdissä yli 30 vuotta. Nurmijärvellä käytin useiden vihtiläisyrittäjien palveluja – ja nyt olen ollut Vihdissäkin yrittäjä jo viitisen vuotta, Tuire Elo-Repo tuumaili tyytyväisenä keskiviikkoaamuna.

Hautausalalla hän aloitti yrittäjänä oikeastaan sattuman kautta.

– Minulla oli aikaisemmin kukkakauppa ja hautausalan yrittäjät olivat tuttuja. Kerran eräs heistä pyysi apua vainajan siirtämiseen. Hänellä ei ollut apumiestä mukanaan ja hän pyysi minua laittamaan kukkakaupan kiinni ja lähtemään avuksi. Siitä tämä alkoi.

– Työ pitää vanhemmankin ihmisen terveenä ja tavallaan ruodussa. Tulee aamulla mukava tunne kun lähtee töihin. Tässä työssä olen tuntenut itseni tarpeelliseksi, yrittäjä toteaa pohtiessaan elämän syvyyksiä.

– Tässä työssä ei saa olla kiire. On tärkeätä puhua aina asiakkaiden kanssa asiat läpi kaikilta osin. Siinä voi mennä useampikin tunti. Moni asiakas on piipahtanut juttelemassa hautajaisten jälkeenkin.

Tuire Elo-Repo kertoo vainajien omaisten todella kaipaavan Vihdin siunauskappelia. Se poistettiin käytöstä toissa vuonna sisäilmaongelmien takia.

– Toki Vihdin kirkko on arvokas paikka. Siunausten keskittäminen kirkkoon on kylläkin lisännyt kuljetuksia, yrittäjä avaa.

Hän kertoo käyttävänsä Helsingin Hautauskuljetuksen palveluja.

– Aluksi täällä vähän vieroksuttiin sitä, että hautaustoimistolla ei ole omaa hautausautoa. Se hämmästys meni nopeasti ohi, sillä käytössä on asianmukainen autokalusto ja alalle koulutettu henkilökunta, Tuire Elo-Repo kertoo.

Hän muistuttaa, että koskaan ei voi tietää mitä päivä tuo tullessaan.

– Työpäivät ovat hyvinkin erilaisia. Periaatteessa alkuviikon päivät ovat erilaisia kuin loppuviikon päivät. Hautajaisia pidetään jonkin verran perjantaisin, mutta pääasiassa lauantaisin.

Kukkakauppiaanakin pitkään työskennellyt yrittäjä myös sitoo kukkalaitteet kaikkiin tilaisuuksiin.

Hautakivipäivät hän päätti järjestää juuri kuluneella viikolla, sillä tämä aika vuodesta on sesonkiaikaa.

– Talviaikaan on jälleen haudattu runsaasti ja juuri tässä vaiheessa keväällä monet omaiset haluavat laittaa hautakiviasiat kuntoon.

– Aikaisemmista hautakivien ”matkalaukkumalleista” on hiljalleen siirrytty monimuotoisempiin hautakiviin. Lyhtypaikat ja erilaiset koristeet ovat nykyään aika suosittuja, Tuire Elo-Repo esittelee.

Samalla hän muistuttaa pitävänsä suuresti Vihdin hautausmaan uurnalehtoalueesta.

– Uurnahautausten suosio onkin tasaisessa kasvussa.

Keikyän Kivi

Vihdin Hautaus- ja Kukkapalvelu järjesti keskiviikkona hautakivipäivät Sastamalassa sijaitsevan Keikyän Kiven kanssa. Yritys on valmistanut hautakiviä vuodesta 1933 lähtien.

Keikyän Kiven päätuotteita ovat yksilölliset hautakivet sekä kaikki niihin liittyvät työt. Tuotevalikoimassa ovat pienimuotoisesti myös muun muassa kivitasot ja kivestä valmistettavat lahjaesineet.

Yrityksen myyntipäällikkö Soili-Maria Seppälä suunnitteli keskiviikkona Vihdissä monille asiakkaille hautakiven.

– Hautamuistomerkki on muistojen ikuinen symboli, jonka suunnittelu ja hankinta ovat tärkeä osa surutyötä, Seppälä toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat