Paikalliset

Rapukausi alkoi vaihtelevasti

Kesä on edennyt siihen pisteeseen, että rapukausi käynnistyi viime viikon torstaina. Kausi päättyy lokakuun viimeinen päivä puolilta öin. Ravustajat ovat onnistuneet saalistuksessa vaihtelevasti esimerkiksi Enäjärvessä.

– Enäjärvessä Nummelan päässä veden happamuustaso on sellainen, että rapu ei välttämättä liiku. Ojakkalan päässä rapuja on kuitenkin tullut kohtuullisesti, Antti Uusitalo kertoo.

– Ravuilla saattaa kuorenvaihto olla nyt eri puolilla järveä vähän eri vaiheissa, Uusitalo pohtii.

– Olen soitellut useille ravustajille ja saaliit näyttävät vaihtelevan rajustikin. Itselläni on neljä mertaa. Ensimmäisellä kokemisella tuli viitisentoista, toinen reissu oli hukkareissu ja kolmannella taisi tulla parisenkymmentä rapua, joten ei tässä itsellä mitään valittamista ole, Uusitalo tiivistää.

Levätilanne on hänen mielestään Enäjärvessä kohtalaisen hyvä.

– Kalasatamassa oli levää aika runsaasti ja levää on ollut myös Nummelan rannassa – jonne tuuli sitä helposti kasaa. Kaiken kaikkiaan levätilanne on kuitenkin nyt mielestäni kohtalaisen hyvä, Uusitalo arvioi keskiviikkona.

Vihdin Kalastusseuran puheenjohtaja Ari Tiainen ei vielä ole ehtinyt itse ravustamaan, mutta on perehtynyt osin ravustustilanteeseen Hiidenvedellä.

– Sen tiedän, että ainakin Vanjoen suusta on rapua saatu jonkin verran. Jos joku saa huippusaaliita rapuja niin ei hän sitä tietoa hevin tietenkään levitä, Tiainen hekottaa.

Hiidenveden kuhasaaliit ovat olleet tänä vuonna takavuosiin verrattuna paikoitellen hyvin vaatimattomia.

– Nyt on kuitenkin kuhaa tullut aika hyvinkin. Soitin illalla myöhään kaverille, joka oli uistelemassa Hiidenvedellä. Saalis oli ollut erinomainen, vaikka kuhan herkku kuore parveili noin seitsemän metrin syvyydessä, puheenjohtaja Tiainen kertoi keskiviikkona.

Esimerkiksi Karkkilassa ei tänä vuonna ole suuria rapusaaliita luvassa.

– Tilanne on lähinnä katastrofaalinen. Viime vuonna kannan niukkuuden huomasi jo kahden viikon ravustuksen jälkeen. Jos seitsemällä merralla saa yössä 1–2 rapua, ei siinä ole syytä juhlaan. Toisaalta mitä muuta voi odottaa, kun kantaa ei millään tavoin hoideta, Karkkilan Kalastusseuran puheenjohtaja Pasi Åman sanoo.

Osa ravustusluvista kertyneistä varoista pitäisi Åmanin mukaan ehdottomasti ohjata istutuksiin ja muihin hoitotoimenpiteisiin. Åmanilla on myös resepti Karkkilan rapukannan elvyttämiseen. Se ei ole saanut juurikaan kannatusta.

– Kanta pitää rauhoittaa täysin kahdeksi vuodeksi. Ruokakuntakohtainen pyydysyksiköiden maksimi pitää rajata nykyisestä kymmenestä viiteen pyydysyksikköön, ja ravustus pitää sallia vain elokuun ajaksi.

Yleensä ottaen Suomen rapusaaliista odotetaan Suomessa kohtalaista.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL:n mukaan saalisseurantojen mukaan kaudelta 2010 vesiin jäi paljon ravustettavaa, sillä kausi päättyi jo varhain syyskuussa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat