Puheenaihe

Suomen kaloista kerätään tietoja aivan uudella tavalla – näin osallistut bongaukseen

Kalojakin voi bongata. Luonnonvarakeskus kerää tietoja. Kuvituskuva.

ari peltonen

Lintuharrastajat ja metsästäjät ovat omilla havainnoillaan tuottaneet arvokasta seuranta-aineistoa tutkijoille ja päättäjille lintupopulaatioiden ja riistaeläinten kannan vaihteluista.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Juha Kantanen kannustaa nyt bongaamaan kaloja.

– Kalojen bongaus veden alla ei ole yhtä vaivatonta, hän toteaa blogissaan.

Kalabongareitten toivotaan ilmoittavan havaintonsa uhanalaisista kaloista ja muista ”suomukkaisista” netistä löytyvällä kalahavainnot.fi-sivulla. Näin kalakantojen seurantaan ja geenien suojeluun saadaan arvokasta tietoa.

Kalakantojen seurantaa on tehty säännöllisin väliajoin. Seuraava päivitetty tilannekatsaus on valmistumassa vuoden päästä.

Se, miten ihmisen vaikutus vesiekosysteemiin heijastuu kalakantojen runsauteen, saattaa tulla ilmi ikään kuin pienellä viiveellä.

Kalojen perimän rikkautta vaalitaan Suomen maa-, metsä- ja kalatalouden kansallisella geenivaraohjelmalla.

Ohjelmassa huolehditaan 18 kalalajin ja 62 kalakannan perinnöllisestä monimuotoisuudesta Luonnonvarakeskuksen kalanviljelylaitoksien elävässä geenipankissa, mätiä tuottamalla ja maitia pakastamalla.

Kasvien, metsäpuiden ja kotieläinten geenejä on säilötty yli 10 vuoden ajan maa- ja metsätalouden kasvi- ja eläingeenivaraohjelmien opein ja ohjein. Nyt uudistettu ja yksiin kansiin koottu ohjelma sisältää myös kalat.

Kalahavaintosi voit jakaa tämän linkin kautta 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat